Rutte legt schuld mislukken Catshuisoverleg bij PVV

'De politieke wil ontbrak bij de PVV, daarom staan we met lege handen'. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op een persconferentie in het Catshuis.

Michiel van der Geest
Premier Mark Rutte Beeld anp
Premier Mark RutteBeeld anp

Volgens Rutte heeft de PVV daarmee de afspraken die anderhalf jaar geleden tussen VVD, CDA en PVV zijn gemaakt geschonden, aldus de premier. Ook bij tegenwind zou er immers worden samengewerkt, zei hij.

Volgens Rutte waren 'de plannen zo goed als klaar'. Gisteravond leek het alsof de partijen eruit zouden komen, maar na overleg met de achterban vanochtend trok Wilders zich terug. 'We dachten eruit te zijn, we dachten een akkoord te hebben', zei Rutte. De plannen waren stuk voor stuk goedgekeurd door alle drie partijen, en doorgerekend door het CPB. Er was zelfs nog wat geld over om aan koopkrachtreparatie te doen, zei Rutte. Gisterenavond waren de laatste knopen doorgehakt, maar Wilders wilde nog even overleggen met de achterban. Vanmiddag hield de PVV-leider het alsnog voor gezien.

'Het is niet gelukt tot gemeenschappelijke antwoorden te komen, en dan houdt het op', zei een zichtbaar aangeslagen Rutte. Hij heeft koningin Beatrix geïnformeerd. Maandagochtend is een extra ministerraad. Rutte zei ook dat verkiezingen nu de meest logische oplossing zijn. De komende maanden wil hij samen met de Kamer de begroting voor 2013 opstellen, om de rust op de financiële markten te bewaren. 'Als wij niets doen, is het volgend jaar zo dat we 28 miljard meer uitgeven dan er binnenkomt. Dat is dagelijks 90 miljoen euro. Het belang vandaag is niet anders dan gisteren.'

In overleg met de Tweede Kamer wil hij voorstellen doen om maatregelen te treffen. Die moeten in dienst staan van de werkgelegenheid, de overheidsfinanciën, en het behoud van vertrouwen van de financiele markten.

Rutte noemde het klappen van de gedoogconstructie 'een nederlaag', die hem persoonlijke raakte. Hij vond het pijnlijk dat hij het avontuur niet tot een goede eind heeft kunnen brengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden