Plus

Rutte laat zich niet vangen in dividenddebat

Niets mooier voor een oppositiepartij dan de meest omstreden maatregel uit het regeer­akkoord te zien sneuvelen. De winst verzilveren is van een andere orde.

Premier Mark Rutte: 'De maatregel was niet populair, toch was het mijn taak die te verdedigen' Beeld ANP
Premier Mark Rutte: 'De maatregel was niet populair, toch was het mijn taak die te verdedigen'Beeld ANP

Eén sms'je van Unileverbaas Paul Polman en Mark Rutte stond in zijn hemd, ging af als een gieter of is niet meer serieus te nemen.

Oppositiepartijen vuurden hun aanvallen op minister-president Rutte dinsdagavond per salvo af, variërend op één thema: de belazerde premier die zo zijn nek uitstak voor afschaffing van de dividendbelasting en daarvan terug moest komen.

"Hoe kunnen we u nog serieus nemen? Je kunt toch niet een jaar lang hier betogen dat behoud van de dividendbelasting onverantwoord is en dan overnight besluiten daarop terug te komen?" wreef GroenLinksleider Jesse Klaver de premier in.

"U heeft gegokt en verloren en het zou u sieren als u dat zou toegeven," moedigde SP-leider Lilian Marijnissen de premier aan.

Maar Rutte counterde door de kaart van de staatsman te spelen: "De maatregel was niet populair, toch was het mijn taak die te verdedigen," zei Rutte. Om daarna doodleuk het alternatieve pakket te verdedigen zoals hij de nu gesneuvelde dividendmaatregel ook altijd had verdedigd.

Zonder garanties: "Wij proberen het risico weg te nemen, maar of dat genoeg zal zijn om deze bedrijven hier te houden, zal moeten blijken."

Geseling van een uur
Oppositiepartijen waren eerder in het debat al tureluurs geworden van een regeringscoalitie die allesbehalve met één mond spreekt. VVD-leider Klaas Dijkhoff zou 'morgen weer besluiten' de dividendbelasting af te schaffen, D66-collega Rob Jetten is blij dat er nu een 'slimmer pakket' ligt.

Aan de inzet van de oppositie lag het niet. CDA-leider Sybrand Buma werd bijna een uur lang gegeseld, maar gaf geen krimp. Waar de oppositie vooral een afgang ziet, houdt Buma staande dat de afschaffing van de dividendbelasting nooit alleen afhing van de komst van Unilever naar Rotterdam.

D66'er Jetten werd als fractieleider stevig getest, maar hield zich in zijn eerste debat goed staande. Laconiek ging hij in op de vraag waarom het een jaar duurde voor de maatregel sneuvelde waar D66 nooit voor voelde. "Als je wat anders wilt, moet je allemaal bewegen," zei hij, waarmee hij de bal bij VVD en CDA neerlegde.

Vreemde gedachte
De verschillen werden niet verbloemd, maar de vier fractieleiders van de coalitie namen het wel gezamenlijk op voor het bedrijfsleven. Daar zouden de oppositiepartijen die almaar roepen om extra uitgaven meer aandacht voor moeten hebben, meent VVD'er Dijkhoff.

Hij vindt het een vreemde gedachte dat de aangekondigde verlaging van de winstbelasting als geld weggeven wordt gezien. "Zij werken hard en betalen belasting. Wij nemen er alleen minder van af."

Hoewel PVV-leider Wilders nog een motie van wantrouwen indiende, kreeg deze onvoldoende steun. "De minister-president maakt er een potje van, maar het plan om de dividendbelasting af te schaffen is wel van tafel," zei GroenLinks-leider Klaver.

"Soms moet je ook je zegeningen tellen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden