Rutte: Kamer maakt PVV te belangrijk

Premier Mark Rutte verwijt een belangrijk deel van de Kamer dat ze de PVV 'te belangrijk' maakt door massaal over het Polen-meldpunt van de PVV te vallen.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Rutte vindt het onverstandig dat de Kamer bij 'belletjetrekken' van de PVV of als de partij van Geert Wilders een 'stuk rood vlees in de arena' gooit, iedereen daarop duikt. 'En dat bent u met zijn allen aan het doen', zei Rutte vandaag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Hij was door D66 naar de Kamer geroepen omdat die partij wil dat Rutte nadrukkelijk afstand neemt van het initiatief van de PVV waarbij internetters kunnen klagen over Polen. Rutte deed dat opnieuw niet.

Hij herhaalde dat de site niet afkomstig is van de Nederlandse regering en dat hij geen commentaar levert op acties van politieke partijen. Het kabinet vindt dat er positieve en negatieve aspecten zitten aan arbeidsmigratie uit Midden- en Oost-Europa. Zo is er sprake van uitbuiting, malafide uitzendbureaus en overbewoning door groepen Polen.

Rutte zei dat hij op die twee kanten van arbeidsmigratie zal wijzen als regeringsleiders hem op de PVV-site aanspreken. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zal dat doen als hij vrijdag tien ambassadeurs van Midden- en Oost-Europese landen vrijdag op bezoek krijgt.

Vrijheid van meningsuiting
Rutte zei na afloop van het debatje in de Kamer dat hij niet gelooft dat het Nederlands belang in het buitenland geschaad is door het meldpunt. Hij zei ook dat hij er niets aan kan doen als mensen zich beledigd voelen door het PVV-initiatief, dat wat hem betreft binnen de vrijheid van meningsuiting valt.

Hetze
In het vragenuurtje kreeg Rutte opnieuw de oppositie en in mindere mate regeringspartij het CDA over zich heen. Volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw is Rutte 'te bang en te angstig' om zijn gedoogpartner de PVV een standje te geven. GroenLinks en de PvdA verweten Rutte 'slap gedoe' en 'een slappe manier van wegkijken'. PvdA-leider Job Cohen stelde dat er weliswaar sprake is van een reëel probleem met arbeidsmigratie uit Midden- en Oost-Europa, maar dat het met de PVV-site 'een hetze' is geworden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden