Rutte: kabinet schaart zich achter kandidatuur Juncker

Het kabinet steunt de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft premier Mark Rutte vandaag aangekondigd in een debat met de Tweede Kamer over de komende Europese top, waar vrijdag over de opvolger van huidig voorzitter José Manuel Barroso wordt gesproken.

Rutte en Juncker tijdens een gezamenlijke persconferentie in 2010. Beeld EPA
Rutte en Juncker tijdens een gezamenlijke persconferentie in 2010.Beeld EPA

Rutte weet nog niet zeker of er dan ook over personen wordt gesproken of alleen over de inhoud van de functie. Maar als het wel over personen gaat en er wordt gestemd, dan zal hij Juncker steunen.

Eerder deze maand zei Rutte al dat het Nederlandse kabinet geen bezwaar heeft tegen Juncker, in tegenstelling tot zijn Britse collega David Cameron. Die voert actief campagne tegen Juncker, omdat de christendemocraat als 'oude federalist' te zeer noodzakelijke hervormingen in de Europese Unie in de weg zou staan. Cameron zou tijdens de Europese top een hoofdelijke stemming willen over de kandidaat.

Enkele partijen hadden Rutte daarom vandaag in het debat opgeroepen nu al kleur te bekennen, mocht het zover komen.

Verstokt roker en drinker
Ook de uitspraak van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën speelt hierin mee. Die noemde de Luxemburgse oud-premier in januari op televisie een verstokt roker en drinker. Nederland aast met kandidaat Dijsselbloem op de prominente post Begrotingszaken. In de coalitie bestaat vrees dat dat plan getorpedeerd wordt na de uitspraak van Dijsselblem.

Volgens de minister zelf is het geschil echter bijgelegd. 'Ik heb snel na die uitzending contact met hem gehad en aangegeven dat het een ongelukkige uitspraak was die een hele grote staart heeft gekregen', reageerde de minister vandaag. 'Ik besef dat hij daar veel last van heeft gehad in zijn campagne en dat is gewoon vervelend. Ik heb sindsdien gewoon contact met hem gehouden. Mocht hij de topfunctie krijgen, dan gaan we gewoon weer samenwerken zoals we dat in het verleden ook heel goed hebben gedaan. Ik denk dat we er allebei zo in zitten.'

Dijsselbloem volgde Juncker vorig voorjaar op als voorzitter van de Eurogroep.

Jean-Claude Juncker. Beeld epa
Jean-Claude Juncker.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden