Rutte: kabinet betuttelend en bevoogdend

DEN HAAG - Het nieuwe kabinet is volgens VVD-leider Mark Rutte ''betuttelend en bevoogdend''. Rutte zei dat donderdag in het debat over de regeringsverklaring.Hij trok hard van leer tegen de medisch-ethische paragraaf van het regeerakkoord. Met name het voornemen om te onderzoeken of het recht op leven in de grondwet kan worden opgenomen, zint de VVD niet. Volgens Rutte is dat ''ander Nederlands voor: geen abortus en euthanasie''.

Ook op het handhaven van het verbod op onderzoek met gekweekte stamcellen, de bescherming van ambtenaren met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk en het opheffen van de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met jonge kinderen uitte Rutte scherpe kritiek. Het argument dat ook het vorige kabinet, met daarin de VVD, geen stamcelonderzoek toestond, woof hij weg. ''De situatie is nu anders dan vier jaar geleden.''

Rutte hekelde ook het kabinetsvoornemen om eerst honderd dagen te overleggen met allerei sectoren in de maatschappij voor het regeerakkoord nader uit te werken. Volgens Rutte leidt dat tot stroperigheid, traagheid en het plaatsen van deelbelangen boven het algemeen belang.

De VVD-leider formuleerde vier hoofdbezwaren tegen het kabinetsbeleid: de grenzen gaan open, hard werken wordt bestraft, de files worden langer en er komen minder politieagenten. (ANP)Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden