Rutte is mediapoliticus van het jaar

In het rijtje 'politici van het jaar' is er vandaag weer een bijgekomen. Premier Mark Rutte mag zich de mediapoliticus van 2013 noemen. Dat betekent dat hij de meeste aandacht kreeg in dagbladen en in tv-programma's. De Nederlandse Nieuwsmonitor zocht dat uit.

Premier Mark Rutte. Beeld anp
Premier Mark Rutte.Beeld anp

Rutte kreeg die titel ook de afgelopen 2 jaar al. Op 2 staat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), gevolgd door PvdA-leider Diederik Samsom en PVV-voorman Geert Wilders.

Rutte vaak in de media
De onderzoekers bekeken hoe vaak een politicus voorkwam in dagbladen en op tv, gewogen naar de oplage- en kijkcijfers. Rutte was vaak in de media, door onder meer de moeizame relatie tussen kabinet en oppositie, maar ook zijn betrokkenheid bij officiële gelegenheden van het koningshuis.

Henk Krol, oud-voorman van 50PLUS, was vorig jaar nog niet op de lijst te vinden, maar prijkt nu op plek 23. Krol dankt dat vooral aan de onthullingen dit jaar rond pensioengedoe toen hij hoofdredacteur van de GayKrant was. Emile Roemer (SP) zakte van plek 4 naar 24.

Dijsselbloem en Wilders
Van de onderzochte landelijke dagbladen is het Financieele Dagblad de enige krant waar niet Mark Rutte bovenaan staat in de hoeveelheid aandacht, maar Jeroen Dijsselbloem.

Geert Wilders werd deze week gekozen tot politicus van het jaar (door het EenVandaag Opiniepanel), maar die staat dan weer niet in de top 3 van dit onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden