Rutte-III: studie naar meer ouders voor één kind

De vier formerende partijen willen dat het volgende kabinet onderzoek doet naar meervoudig ouderschap. Een kind zou dan juridisch gezien meerdere ouders kunnen hebben, bijvoorbeeld twee moeders en één vader, bij een lesbisch gezin.

Pieter Heerma (CDA) en Sybrand Buma (CDA) verlaten het Johan de Witthuis na afloop van de formatiegesprekken met informateur Gerrit Zalm.Beeld anp

Hiervoor moet het familierecht worden 'herrijkt'. Rutte-III moet dat gaan uitpluizen, zo blijkt uit een conceptakkoord tussen de formerende vier partijen.

De partijen lijken hiermee de discussie vooruit te willen schuiven, omdat ze zeer verdeeld zijn op dit punt. D66 is groot voorstander, VVD is ook voor, maar het CDA ziet juridische bezwaren en de ChristenUnie is mordicus tegen. Die partij vindt dat de 'biologische werkelijkheid' dat een kind één vader en één moeder heeft, niet mag worden genegeerd.

Wensmoeders
In gevallen waarbij een lesbisch en een homokoppel samen kinderen krijgen, of zogenoemde wensmoeders, moet nu gekozen worden wie er juridisch - en dus officieel- als vader en moeder wordt geregistreerd. Een eerdere staatscommissie had vorig jaar al zeer concrete wetsvoorstellen gedaan om het juridisch mogelijk te maken meerdere ouders vast te leggen.

Die commissie concludeerde dat het aantal meeroudergezinnen toeneemt, zodat het logisch is dat een kind ook juridisch gezien meer ouders heeft. Zij stelde voor dat een kind maximaal vier ouders heeft, die maximaal twee huishoudens vormen. Hoewel de wetsvoorstellen concreet waren, leggen de formerende partijen dit rapport naast zich neer. Wel wil Rutte-III op termijn 'met voorstellen komen'.

Positie verbeteren
Uit de conceptafspraken blijkt verder dat het nieuwe kabinet meerdere maatregelen wil nemen om de positie van homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI'ers) te verbeteren.

Homo-organisaties vreesden dat dat niet zou gebeuren, omdat CDA en ChristenUnie voor de verkiezingen een stembusakkoord hierover van belangenorganisatie COC niet ondertekenden. VVD en D66 deden dat toen wel. Maatregelen die in dat stembusakkoord stonden, komen nu wél terug in een conceptafspraak tussen de formerende vier partijen.

De vier partijen willen onder meer dat 'onnodige geslachtsregistratie zoveel mogelijk wordt beperkt'. Dat is een belangrijk punt voor trans- en interseksepersonen. Verder wordt artikel 1 van de grondwet aangevuld, met een verbod op 'discriminatie op grond van seksuele gerichtheid en handicap'.

Ook wordt de 'emancipatie' van LHBTI'ers bevorderd. In het onderwijs, zoals op docentenopleidingen en in het mbo, moet hun positie 'worden verbeterd'. In het buitenlands beleid, zo kwamen de partijen overeen, moet de aandacht voor de positie van LHBTI en de 'seksuele en reproductieve rechten' worden voortgezet.

Gepikeerd
De onderhandelaars lieten gisteren overigens niet meer merken dat het onderling vertrouwen broos is. AD en Het Parool citeerden woensdag opnieuw uit vertrouwelijke stukken, ditmaal dat de partijen willen dat er op scholen lesgegeven gaat worden over het Wilhelmus.

De onderhandelaars waren dinsdag nog gepikeerd dat een conceptakkoord over medisch-ethische kwesties op straat lag, maar bleven gisteren laconieker. "Het helpt weer niet, maar we gaan gewoon door'', aldus Gert-Jan Segers (ChristenUnie). De onderhandelaars hebben gisterochtend de druk op werkgeversvoorman Hans de Boer (VNO-NCW), FNV-voorzitter Han Busker en Mariëtte Hamer van de SER opgevoerd.

De sociale partners onderhandelen al maanden over een nieuw pensioenstelsel en maatregelen om flexwerk in te dammen. De formerende partijen willen de komende weken compromissen zien.

De sociale partners zijn daartoe bereid, maar of het gaat lukken, is zeer de vraag. "We hebben nog niet het begin van een akkoord'', zei De Boer na afloop. Busker: "We laten ons als FNV niet opjagen bij dit soort grote dossiers.''

Lees hier alles over de kabinetsformatie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden