Rutte I is er nu echt bijna

De fractievoorzitters Mark Rutte (VVD) en Maxime Verhagen (CDA) verlaten vrijdag het gebouw van de Eerste Kamer na overleg met informateur Ivo Opstelten over de vorming van een kabinet. Foto ANP

DEN HAAG - Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) maken maandagochtend maar weer eens de gang naar de formatietafel in de Eerste Kamer. Het zou zo maar een van de laatste keren kunnen zijn.

Op het Binnenhof lijkt het allang niet meer de vraag of de onderhandelaars eruit komen, maar wanneer. Voor het kabinet-Rutte is de week van de waarheid aangebroken.

Bronnen dicht bij de onderhandelaars hebben goede hoop dat er woensdag of donderdag een akkoord ligt. VVD, CDA en PVV zijn zich ervan bewust dat het geduld op begint te raken. Ook binnen de coalitiefracties zelf vindt men het welletjes geweest.

Voorstanders van samenwerking met de PVV in het CDA hunkeren naar een akkoord. ''Alle mastodonten hebben inmiddels hun zegje gedaan, nu wordt het tijd dat we de doemverhalen kunnen toetsen aan een echt resultaat,'' aldus een CDA'er. Sommige prominente fractieleden spreiden hun ongeduld openlijk ten toon. ''Nog één weekend verontruste partijgenoten in de media over vermeend effect van RA (regeerakkoord). Hopelijk stopt voor fractie komende week radiostilte,'' twitterde Landbouwminister en CDA-Kamerlid Gerda Verburg zaterdag.

Of het akkoord er deze week komt, hangt voor een deel af van het CDA-congres. Minimaal twee dagen zijn nodig om dit te plannen. Het CDA is er veel aan gelegen dat er tussen de presentatie van het akkoord en het congres zo min mogelijk tijd zit. ''Je kunt niet ineens anderhalf, twee weken de formatie stil zetten,'' aldus een partijwoordvoerder.

Een kort tijdsbestek lijkt ook om een andere reden gewenst: hoe minder dagen er tussen presentatie en congres zitten, hoe kleiner de kans dat in de tussenliggende dagen eventueel rumoer aanzwelt. Het CDA heeft in dat opzicht zijn portie wel gehad.

Een vertrouweling van Verhagen schat dat het congres komende zaterdag al wordt gehouden, zij het 'met het pistool op de borst'. Dit zou betekenen dat uiterlijk woensdagavond duidelijk moet zijn dat er een akkoord op handen is. Dat zou de volgende ochtend gepresenteerd kunnen worden als de CDA-fractie geen bezwaar heeft. De CDA-leden hebben dan net genoeg tijd zich aan te melden, het akkoord te lezen en eventueel een ingelaste afdelingsvergadering te bezoeken, alvorens er zaterdag tijdens het congres over wordt gestemd.

Het CDA rekent op drieduizend congresgangers, een ongekend aantal voor een politieke partij. Om al die mensen te herbergen is een accommodatie nodig als de Rijnhallen in Arnhem of de Jaarbeurs in Utrecht. Wie wil, mag de onderhandelaars (Verhagen en Ank Bijleveld) en het CDA-bestuur vragen stellen. De kritische CDA-minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft al spreektijd aangevraagd. De bedoeling is dat het congres een resolutie aanneemt, waarin het de fractie oproept al dan niet met de PVV in zee te gaan. De Kamerleden besluiten daarop definitief of ze het akkoord tekenen.

Als de deadline van donderdag niet wordt gehaald, lijkt een akkoord er niet eerder dan na het weekend te komen. Ook dan zal het CDA de tijdspanne tussen presentatie en congres zo kort mogelijk willen houden.

Rutte, Verhagen en Wilders hebben nog steeds 'flinke hobbels' te nemen, zoals VVD-informateur Ivo Opstelten het eerder verwoordde. Naar verluidt hebben de onderhandelaars nog geen compromissen kunnen sluiten over majeure kwesties als de verhoging van de AOW-leeftijd en de verkorting van de WW-duur. Drastische maatregelen op deze terreinen lijken onontkoombaar om het beoogde bezuinigingsbedrag van 18 miljard euro in 2015 te kunnen halen. De wil om er snel uit te komen is er zeker, maar makkelijk wordt het niet. (LAURENS KOK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden