Update

Rutte houdt discussie over PVV-meldpunt af

De druk op premier Mark Rutte is vandaag flink opgevoerd om te reageren op het meldpunt van gedoogpartner PVV waar mensen terechtkunnen met klachten over Polen en andere arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europese landen.

ANP/Redactie
Premier Mark Rutte Beeld anp
Premier Mark RutteBeeld anp

Tien ambassadeurs van deze landen kondigden aan een brief te sturen, waarin zij hun zorgen uiten. Een belangrijk deel van de Tweede Kamer, waaronder regeringspartij CDA, vindt dat de premier nu duidelijk moet maken waarvoor het kabinet staat.

Maar de minister-president houdt de boot af, net als vorige week toen de PVV-website meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl werd gelanceerd. Tijdens een werkbezoek vandaag wees hij erop dat de website van een politieke partij is en niet van de regering. 'Als Geert Wilders te ver gaat, zeg ik er wat van', aldus Rutte. 'Maar het is niet aan mij om op elke uitlating van de PVV te reageren'.

Eddy van Hijum
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zei ook dat elke partij een meldpunt ergens voor mag beginnen, maar dat Rutte 'wel wat stelliger mag zijn over wat het kabinet zelf vindt' en 'dat het kabinet een andere lijn vertegenwoordigt'. Volgen Van Hijum zorgen arbeidsmigranten niet alleen voor overlast, maar leveren ze ook een belangrijke bijdrage aan onze economie. Een meldpunt lost volgens hem de problemen niet op.

Maxime Verhagen
Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) reageerde tegen RTL7 iets uitgebreider dan Rutte. Ook hij wees erop dat het geen website van de regering of van de overheid is. 'Wij staan als kabinet voor een vrij verkeer van werknemers en de Oost-Europeanen hebben ook een grote bijdrage geleverd aan onze economie. Maar we sluiten onze ogen niet voor de problemen: oneerlijke concurrentie, malafide uitzendbureaus, uitbuiting, overlast. Deze problemen worden volgens hem met gemeenten aangepakt.

Jolande Sap
Maar volgens GroenLinks-leider Jolande Sap moet Rutte afstand nemen van het PVV-initiatief. Ze vindt dat het afbreuk doet aan het imago van Nederland in het buitenland, dat door de gedoogsteun van de PVV aan het kabinet toch al een deuk opliep. PvdA'er Frans Timmermans hoopt dat Rutte 'snel tot het inzicht komt, dat zwijgen hem in de ogen van velen buiten ons land medeplichtig maakt aan deze stemmingmakerij tegen mede-Europeanen'.

Geert Wilders
Volgens PVV-leider Geert Wilders is de website een succes en gaat de partij ermee door. Er zijn volgens hem al meer dan 30.000 meldingen binnengekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden