Rutte hoeft niet te getuigen in proces tegen Geert Wilders

Mark Rutte en oud-minister Ivo Opstelten hoeven niet gehoord te worden als getuige in de hogerberoepszaak tegen PVV-leider Geert Wilders in het 'minder-Marokkanen' proces.

ANP
Wilders in de rechtbank bij Schiphol. Beeld anp
Wilders in de rechtbank bij Schiphol.Beeld anp

Dat besloot het hof donderdag op verzoeken van Wilders advocaat Geert-Jan Knoops, die vorige maand naar voren zijn gebracht tijdens regiezittingen.

Wel wil het hof meer informatie voor het hoger beroep. Zo moet het Openbaar Ministerie (OM) inzicht geven over het traject waarin de aangiftes zijn gedaan tegen de politicus. Ook wil het hof drie deskundigen benoemen om zich beter te laten informeren.

In kaart brengen
De meeste onderzoekswensen werden afgewezen, net als de rechtbank eerder ook al had gedaan bij het eerste proces.

Zo hoeven niet alle bijna 6500 mensen te worden gehoord die aangifte hebben gedaan. Wel moet het OM nauwkeurig in kaart brengen hoe de aangifteprocedure is verlopen.

Dat moet duidelijk maken wie welke besluiten daarin heeft genomen en op welk moment. Zo wil het hof inspelen op de bewering van Wilders dat er mogelijk sprake is van oneigenlijke afstemming tussen politie en OM en dat er mogelijk sprake was van sturing van hogerhand.

De procureurs-generaal wilden in hoger beroep geen nieuw onderzoek, omdat ze het dossier al compleet vonden. Het hof is het daar dus niet mee eens. Zo wijst het hof het verzoek van Knoops toe om de professoren Tom Zwart en Afshin Ellian nadere uitleg te laten geven over onder meer 'ras' en 'maatschappelijk debat'.

Geen straf
Het hof wil zelf nog professor Antoine Buyse als deskundige benoemen, die nader onderzoek zal doen naar het begrip 'vrijheid van meningsuiting'.

Verder bevestigde het hof dat het proces tegen Wilders begint op 17 mei 2018. De politicus liet in maart 2014 zijn aanhangers op tv liet roepen dat ze "minder Marokkanen" wilden.

Eind 2016 werd de politicus veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen.

Hij kreeg geen straf opgelegd. Het OM wilde een hogere straf en vond dat hij ook moest worden veroordeeld voor het aanzetten tot haat.

Wilders trekt onafhankelijkheid hof in twijfel

PVV-leider Geert Wilders heeft geen goed woord over voor de rechters in zijn proces. Hij noemt op Twitter de onafhankelijkheid van het hof "dubieus".

"Linkse sympathieën rechter Gaakeer waren al bekend", zegt Wilders over een van de rechters in het hoger beroep in de 'minder Marokkanen'-zaak. Ook stelt hij opnieuw dat het proces tegen hem politiek gemotiveerd is. "'Minder Marokkanen' voor linkse rechters maar 'Zionistische terroristen' niet vervolgd. Waanzin."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden