Rutte herhaalt pleidooi voor hogere lonen, bedrijven aan zet

Premier Mark Rutte heeft zijn pleidooi voor hogere lonen herhaald in de Tweede Kamer. Volgens hem krijgen topmannen van multinationals twee keer zoveel loongroei als de rest van het personeel. Dat cijfer gelijktrekken is ‘een richting waarin je zou kunnen denken’.

Rutte dreigde zaterdag op het congres van de VVD dat als grote bedrijven niet ‘aanzienlijk’ betere cao’s afsluiten, lastenverlaging voor werkgevers niet doorgaan. “Op dit moment klotsen de winsten tegen de plinten, maar het enige wat stijgt is het salaris van de topmannen.”

SP-leider Lilian Marijnissen zei te hebben geapplaudisseerd voor de uitspraken. “Prima teksten, het zou ook eens tijd worden na veertig jaar.”

Marijnissen wil echter dat het kabinet concrete maatregelen neemt. “Dit zijn mooie woorden, maar het is niet geloofwaardig. Wat gaat u doen?”

Fundamentele naoorlogse afspraak

Rutte is zo ver nog niet. Hij wil eerst bedrijven de kans geven de salarissen te verhogen. Volgens hem ligt er een ‘fundamentele naoorlogse afspraak’ dat wanneer het goed gaat met de economie, en met de bedrijven, ook werknemers daarvan profiteren. Tegelijkertijd stelt hij vast dat salarissen op dit moment minder stijgen dan de inflatie. Als dat zo blijft, zal hij namens de VVD ‘inbrengen of je zou moeten kijken of we door moeten gaan met de verlaging van de vennootschapsbelasting’.

GroenLinksleider Jesse Klaver vindt dat multinationals voor Prinsjesdag moeten laten zien of ze naar de premier luisteren. Rutte voelt echter niets voor zo’n deadline. “Ik wil bedrijven even de kans geven een been bij te trekken.”

Volgens hem kan het kabinet ook in de loop van het jaar besluiten maatregelen te treffen, dat hoeft niet per se op Prinsjesdag. “Het wordt tijd dat de mensen gaan merken dat het beter gaat.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden