Rutte herhaalt in Davos: 'land moet euro kunnen verlaten'

Premier Mark Rutte heeft opnieuw gezegd dat het mogelijk moet zijn voor een land om de eurozone te verlaten. Dat deed hij op het World Economic Forum in Davos waar vele wereldleiders en bankdirecteuren bijeen zijn.

Redactie
Premier Mark Rutte in Davos Beeld reuters
Premier Mark Rutte in DavosBeeld reuters

In Davos werd Rutte gevraagd of het nu zeker was dat geen land de eurzone zal verlaten nadat de Europese leiders vorig jaar hadden besloten tot nieuwe hulp aan Griekenland in ruil voor de belofte van harde bezuinigingen. Hij antwoordde: 'Ik geloof dat het ons doel moet zijn om de eurozone intact te laten. Maar tegelijkertijd kun je nooit voorspellen of een land de eurozone wil verlaten. Ik denk dat dat mogelijk moet zijn.'

Daarmee herhaalt Rutte zijn standpunt van september 2011 toen hij de eerste was die in een brief aan de Financial Times meldde dat een land de eurozone moest kunnen verlaten. Jarenlang hadden de Europese Commissie, de lidstaten, het Europees Parlement en hun juridische afdelingen beweerd dat dat niet mogelijk was. Wapperend met het Europees Verdrag verklaarden ze dat alleen is vastgelegd hoe een land de eurozone in kan, een vertrek was (bewust) niet voorzien. Later kwamen ze daar op terug, en stelden dat door dit verdragsrechtelijke vacuüm juist veel mogelijk was.

Groeimotor
Rutte deed verder in Davos een beroep op landen als het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden om 'zeer actief' te zijn in de Europese Unie. Die landen hebben duidelijke ideeën om de 'groeimotor' in de EU weer aan de praat te krijgen.

Europa moet meer tijd gaan besteden aan het weer op gang brengen van de economische groei om zo de welvaart te verhogen. Volgens Rutte kan het frustrerend zijn dat veel debatten in de eurozone en in de EU zo vaak gaan over de problemen die er zijn. Juist nu moeten we weer meer gaan kijken naar groei en het vergroten van de werkgelegenheid, aldus de premier.

Rutte nam in Davos deel aan een publiek debat met onder meer de Italiaanse premier Mario Monti en de Deense premier Helle Thorning-Schmidt.

Rutte zei dat op termijn een wijziging van het EU-verdrag onvermijdelijk is om 'fundamentele fouten' te repareren. Maar hij ziet niks in een wijziging op korte termijn, want dat zou in verschillende EU-landen maar referenda uitlokken.

De Britse premier David Cameron kondigde woensdag een referendum aan over de vraag of zijn land wel of niet in de EU moet blijven. Rutte zei in Davos dat het van 'vitaal belang' is voor de Britten én voor Europa dat het Verenigd Koninkrijk in de EU blijft. Stappen ze eruit dan wordt het Verenigd Koninkrijk een geïsoleerd eiland 'ergens in het midden van de Atlantische Oceaan tussen de Verenigde Staten en Europa', aldus Rutte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden