Update

Rutte heeft aan drie vrouwen genoeg

Formateur Mark Rutte in de Eerste Kamer aan het begin van zijn gesprekken met kandidaat-bewindslieden voor het kabinet. ANP Beeld
Formateur Mark Rutte in de Eerste Kamer aan het begin van zijn gesprekken met kandidaat-bewindslieden voor het kabinet. ANP

DEN HAAG - Formateur en beoogd premier Mark Rutte heeft niet meer dan drie vrouwen kunnen vinden voor een ministerspost in zijn kabinet. Kritiek daarop weerlegde hij maandag met de redenering dat hij ervan overtuigd is dat hij de beste ministers heeft gekozen die er zijn.

Rutte werd maandag aangevallen door VVD-prominent en eurocommissaris Neelie Kroes, die dit voorjaar nog genoemd werd als mogelijke premierskandidaat namens de VVD. Kroes is teleurgesteld over het aantal vrouwelijke bewindspersonen dat een plaatsje krijgt in het minderheidskabinet van VVD en CDA. Volgens haar moet bij de vorming van een nieuw kabinet vooraf een quotum worden gesteld om meer vrouwen in de regering te krijgen.

Rutte beaamde dat drie vrouwen op twaalf ministers niet veel is. Maar volgens hem heeft hij ''heel goed'' gezocht en zijn de ministers die nu gevonden zijn, de besten voor hun post. Daarbij speelden geslacht of bijvoorbeeld huidskleur volgens hem geen rol. Het gaat om kwaliteit. ''Ik ben heel trots op dit team.''

Rutte ziet niets in voorstellen van Kroes om een quotum te stellen. ''Omdat ik niet geloof dat dat werkt. Je moet ergens komen omdat je het beste bent, niet omdat er een bepaald quotum moet worden gehaald.'' Ook het verwijt dat er wel erg veel 60-plussers in het kabinet zitten, vindt Rutte helemaal geen argument. ''Ik ken stokoude dertigers en piepjonge zestigers'', zei hij.

De drie vrouwelijke ministers zijn: de VVD'ers Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) en Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en CDA'er Marja van Bijsterveldt op Onderwijs. De VVD levert daarnaast vier mannelijke staatssecretarissen. Bij het CDA zijn de namen van twee staatssecretarissen nog niet bekend, de andere twee zijn man.

Het vorige kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie kende bij aantreden vijf vrouwelijke ministers op een totaal van zestien. Zes van de elf staatssecretarissen waren toen vrouw.

Rutte ontving maandag de beoogde CDA-ministers Gerd Leers (Immigratie) en Jan Kees de Jager (Financiën) en zijn secondant in de onderhandelingen Edith Schippers. Verder kwamen de staatssecretarissen van VVD-huize Paul de Krom, Frans Weekers en Fred Teeven en van het CDA Henk Bleker.

Gerd Leers zei na zijn gesprek bij Rutte dat hij bruggen wil bouwen op de post van Immigratie en Asiel. Volgens de oud-burgemeester van Maastricht is hij niet zozeer voor de post gevraagd om PVV-leider Geert Wilders te behagen. ''Ook Wilders wil resultaat halen op dit vlak'', aldus Leers.

De CDA-fractie kiest dinsdag tussen Sybrand van Haersma Buma en Henk Jan Ormel voor het fractievoorzitterschap. Die post is vacant nu Maxime Verhagen als vicepremier en minister van Economische Zaken in het kabinet plaatsneemt. Kamerlid en demissionair minister van Landbouw Gerda Verburg kandideerde zich niet. ''Half september heeft Maxime Verhagen mij gevraagd of ik fractievoorzitter zou willen worden. Ik heb er heel zorgvuldig over gedacht om me kandidaat te stellen, maar dit weekeinde besloten het niet te doen.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden