Rutte: Grexit zou werkelijk bizar zijn

Het zou 'bizar' zijn als Griekenland zou stoppen met alle hervormingen en bezuinigingen en uit de eurozone zou stappen. Premier Mark Rutte zei dat vandaag in het televisieprogramma Buitenhof.

Premier Rutte. Beeld anp
Premier Rutte.Beeld anp

Rutte zei dat hij niet wilde speculeren over de vraag of een zogenoemde 'Grexit' (Grieken stappen uit de euro) schadelijk is voor de rest van de eurozone. 'Omdat ik ervan uitga dat die zich niet gaat voordoen. De Grieken hebben zoveel gedaan om de afgelopen vier, vijf jaar hervormingen en bezuinigingen en al dat achterstallig onderhoud door te voeren, dat het werkelijk bizar zou zijn om daar nu mee te stoppen.'

Volgens Rutte is de economie in Griekenland juist aan het aantrekken en daalt de werkloosheid. Hij wilde niet ingaan op geruchten over nieuwe onderhandelingen met Griekenland, mocht de radicaal-linkse partij Syriza daar de regering gaan leiden. 'Griekenland moet zich aan de afspraken houden en ik ga ervan uit dat ze dat doen.'

'Heel slecht nieuws'

Rutte zei verder dat het voor Nederland 'heel slecht nieuws' zou zijn als de Britten uit de EU stappen. De Britse premier David Cameron wil, als hij de volgende verkiezingen wint, een vertrek uit de EU voorleggen aan de Britse bevolking. Nederland zou dan een bondgenoot kwijtraken, die ook pleit voor meer vrijhandel en minder regelzucht vanuit Brussel. Rutte wil samen met Cameron optrekken, maar wel binnen de bestaande Europese verdragen.

Banken bereiden zich momenteel wel degelijk voor op de mogelijkheid dat Griekenland de eurozone verlaat, meldde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal vandaag. Onder meer Citigroup en Goldman Sachs zouden hun systemen nalopen om te zien of zij deze schok kunnen doorstaan. Veel Europese banken zouden hun crisisplannen uit 2011 en 2012 weer van de plank hebben gehaald.

Volgens de Duitse Commerzbank is de kans op een Grexit ondanks de politieke zorgen nog altijd minder dan 25 procent.

De Britse premier David Cameron. Beeld getty
De Britse premier David Cameron.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden