Rutte: energienota omlaag, toch CO2-heffing voor industrie

Het kabinet verlaagt de energienota van huishoudens en legt de rekening van de klimaatplannen meer bij de industrie.

Beeld ANP

Er komt alsnog een 'verstandige' heffing voor bedrijven op de uitstoot van het schadelijke CO2 tegenover. "De rekening moet eerlijker verdeeld worden," aldus premier Mark Rutte woensdagmiddag.

Rutte reageerde daarmee op de doorrekening van een reeks klimaatplannen, waaruit blijkt dat vooral de industrie er een forse schep bij moet doen om de uitstoot van CO2 terug te dringen.

"Het kabinet heeft steeds een aantal doelstellingen gehad: een noodzakelijke CO2-reductie van 49 procent in 2030 realiseren, zorgen dat het voor mensen in het land betaalbaar is, en zorgen voor een eerlijke verdeling tussen mensen in het land en bedrijven."

VVD en CDA
Volgens Rutte is met name dat laatste niet in balans. "Nu ligt het te veel bij de huishoudens, dat moet eerlijker. Daarom gaat de belasting op de energierekening omlaag, en de belasting voor bedrijven omhoog."

Het kabinet overwoog oorspronkelijk een regeling met subsidies en boetes voor de industrie, maar die 'blijkt onvoldoende te werken'.

Met name VVD en CDA voelden niets voor een CO2-heffing, omdat die bedrijven met hogere lasten zou opzadelen.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) noemt de maatregel 'fair'. Hij benadrukt dat alles erop wijst dat de nieuwe belasting voor de industrie 'hoger zal moeten zijn dan wat er nu lag'.

Van fouten wil hij echter niet spreken; het gaat volgens hem van een 'bijstelling' van de ingeslagen weg. Rutte beaamt dat. "Het gaat om meerjarig beleid. Dat moet staan en op lange termijn overeind blijven. Anders stik je in je eigen gelijk."

De premier benadrukt wel dat bedrijven 'concurrerend' moeten blijven. "Daar gaan we rustig over nadenken nu." Eind april komt het kabinet met een officiële beoordeling van de doorrekening.

Lage inkomens
Uit de doorberekening blijkt dat de rekening van de klimaatmaatregelen vooral komt te liggen bij de lagere inkomens. De (lagere) middeninkomens gaan er zo'n 0,5 procent op achteruit door de voorgestelde maatregelen van de klimaattafels, bij de hoogste en laagste inkomens is het een teruggang van 0,3 procent.

Volgens Rutte zijn die lasten 'reparabel'.

De tegemoetkoming aan oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP, die voor een CO2-heffing pleiten, komt een week voor de Provinciale Statenverkiezingen. Naar verwachting verliest het kabinet daarbij de meerderheid in de Eerste Kamer.

Rutte erkent dat verkiezingen 'een rol spelen' om nu al met maatregelen te komen, maar dan vooral 'omdat anders wel erg geshopt wordt' in de cijfers die er nu liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden