Update

Rutte: einde aan vreselijke dictatuur

Dat de verdreven Libische leider Muammar Kaddafi is opgepakt, betekent het einde van 42 jaar dictatuur en een verschrikkelijk bewind. Dat zei premier Rutte vanmiddag.

ANP/Redactie
Mark Rutte. Beeld ANP
Mark Rutte.Beeld ANP

Hij wist niet of de berichten kloppen dat Kaddafi dood is. 'De dood van Kaddafi zou het einde betekenen van 42 jaar van dictatuur en van een verschrikkelijk bewind. In elk geval moeten de andere gezochten naar Den Haag voor berechting', aldus de premier.

Volgens Rutte heeft de Libische bevolking een groot persoonlijk gevaar genomen om in opstand te komen tegen Kaddafi. Rutte had gisteren een overleg met de Russische president Dmitri Medvedev. Die sprak de hoop uit dat het eindelijk vrede wordt in Libië.

Volgens de premier heeft de Libische bevolking een groot persoonlijk gevaar genomen om in opstand te komen tegen Kaddafi. Die voerde in toenemende mate een schrikbewind.

Rosenthal
Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) wil zo snel mogelijk Nederlandse strijdkrachten die betrokken waren bij de missie in Libië, terughalen naar Nederland. Dat zei de bewindsman vandaag tegen radiozender BNR.

Rosenthal verwacht dat er vrijdag of zaterdag een besluit valt of de missie beëindigd kan worden. 'Daarover is nu overleg gaande met de Nationale Overgangsraad', aldus de minister. Op het moment dat de bescherming van de bevolking niet langer nodig is, stopt de missie in Libië ook, aldus Rosenthal.

Hillen
'Ik ben opgelucht. Het was beter geweest als Kaddafi zich in Den Haag voor zijn daden had kunnen verantwoorden', zegt minister van Defensie Hans Hillen. 'Nu hij dood is, hoop ik dat verder bloedvergieten ten einde komt en dat Libië de weg naar duurzame democratisering definitief kan inslaan.'

Pechtold
D66-leider Alexander Pechtold noemt het mooi dat de verdreven Libische leider Muammar Kaddafi is gevangengenomen. 'Hij moet nu zo snel mogelijk naar Den Haag', aldus Pechtold vandaag tijdens een bezoek van de fractieleiders in de Tweede Kamer aan Aruba.

De D66-leider wees erop dat zijn partij eerder al een motie heeft ingediend dat Kaddafi moet worden overgebracht naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Pechtold grapte dat Nederland toch al een helikopter in Libië heeft staan sinds de mislukte evacuatiepoging bij Sirte.

Libische vice-ambassadeur
'We zijn heel, heel erg blij met dit historische moment'. Dat stelde Ahmed M. Al-Tabouli, de Libische vice-ambassadeur in Nederland, donderdag in een reactie op het nieuws van de gevangenneming en vermoedelijke dood van Muammar Kaddafi.

'Libiërs in ons eigen land, maar ook hier in Nederland zijn eindelijk vrij. We kunnen eindelijk weer rustig gaan slapen', aldus Al-Tabouli. Het personeel van de ambassade in Den Haag onderhoudt al urenlang intensief contact met vrienden en familieleden in Tripoli.

Wilders
'Geweldig: einde aan Kaddafi-tijdperk. Geen tranen voor die dictator. En nu maar hopen dat het nieuwe regime niet nog repressiever wordt'.

Cohen
'Historische dag voor Libië en voor de hele Arabische wereld. Goed dat Kaddafi is opgepakt, jammer als hij is gedood, want dan kan hij niet meer terechtstaan voor de misdaden waarvan hij wordt verdacht. Het einde van Kaddafi is het begin van het nieuwe Libië, dat zich nu kan concentreren op een toekomst met democratie, rechtsstaat en vrijheid voor alle inwoners. Een lange weg te gaan, maar een weg die wij graag willen ondersteunen'.

CDA-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk
'Het is nog onbevestigd. Als het waar is, is het heel goed nieuws. Nu kan er in Libië worden gewerkt aan gedragen democratie'.

Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie
'Een dag waar Libiërs lang op hebben gewacht. Nu Kaddafi is overleden aan zijn verwondingen, kunnen velen opgelucht adem halen. Toch was een berechting door het Internationaal Strafhof meer bevredigend geweest. Ik hoop dat er met zijn dood ook een einde komt aan de strijd'.

Jaap de Hoop Scheffer
Scheffer beschouwt de situatie in Libië, na de dood van Muammar Kaddafi, nog niet als 'een gelopen race', zei hij vandaag in een NOS-uitzending. Volgens hem bestaat het risico dat stammen in het land, na de dood van de leider, elkaar gaan bestrijden.

'De bal ligt nu bij de Libiërs', schetste hij de huidige situatie. Volgens hem moet de internationale wereld aanbieden het land te helpen, bijvoorbeeld met het opbouwen van instituties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden