Update

Rutte drijft wig in college Amsterdam

Lodewijk Asscher heeft het gevoel dat de fractieleiders de door hen verfoeide hoofdstad in het achterhoofd hadden bij het maken van hun plannen. Beeld
Lodewijk Asscher heeft het gevoel dat de fractieleiders de door hen verfoeide hoofdstad in het achterhoofd hadden bij het maken van hun plannen.

AMSTERDAM - Het regeerakkoord van VVD, CDA en PVV heeft als een bijl gehakt in de tafel van het Amsterdamse stadsbestuur: links de PvdA en GroenLinks, rechts van de breuklijn de VVD. Het bij tijden toch al gespannen verstandshuwelijk van de drie komt verder onder druk te staan door de Haagse plannen.

PvdA-leider en wethouder Lodewijk Asscher heeft het gevoel dat Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) de door hen verfoeide hoofdstad in het achterhoofd hadden bij het maken van hun plannen. Asscher: ''Kennelijk zijn wij de boosdoener.'' Hoe anders was de stemming een etage lager op het stadhuis. Daar wreef VVD-fractieleider Robert Flos zich in de handen. ''Een fantastisch resultaat. Ik ben heel positief.''

Het worden roerige tijden voor het Amsterdamse stadsbestuur, waarin PvdA, GroenLinks en VVD sinds mei zijn verenigd. Ook zonder betrokkenheid van Wilders was deze week al bemiddeling van burgemeester Eberhard van der Laan nodig om de spanning in de coalitie weg te nemen. De aanleiding: de wet die kraken per 1 oktober verbiedt. De VVD tamboereert op strikte naleving, PvdA en GroenLinks eisen compassie met de leegstandsbestrijders van de stad.

Dat het op handen zijnde rechtse kabinet het kraakverbod actief en met voorrang wil handhaven, is zuurstof voor de veenbrand in het stadsbestuur.

En dan gaat het rechtse kabinet ook nog fors bezuinigen op cultuursubsidies, zwakke (Wilders: 'vaak islamitische') scholen worden sneller gesloten, illegaliteit wordt strafbaar, de verplichte inburgerings- cursussen komen voor rekening van de nieuwkomers en uithuisplaatsing van een kind kost de ouders 3400 euro.

Nee, onoverkomelijke bezwaren heeft VVD'er Flos niet gelezen in het akkoord, anders dan Groen- Linkswethouder Andrée van Es. ''Er zitten meer elementen in die splijten dan die verbinden.'' Van terughoudendheid omwille van de Amsterdamse coalitie is nog weinig te merken. Nieuwe botsingen zijn een kwestie van tijd.

Dat Asscher zijn politieke leider Job Cohen zelfs in diens rol als oppositie- leider overtrof in zijn afkeer van het kabinet, zegt veel. Waar Cohen morde dat de bezuinigingen op de overheid wel wat fors zijn, ging Asscher vol op het orgel: Rutte is een blije corpsbal die z'n vingers aflikt bij maatregelen die minder welge- stelde Amsterdammers treffen.

Ronkende teksten die Asschers achterban aanspreken. Maar is het verstandig? De stad heeft het kabinet hard nodig in financieel opzicht. Zeker nu de bodem van de Amsterdamse schatkist in zicht is. Dat zal de reden zijn dat burge- meester Eberhard van der Laan zich onthoudt van commentaar.

Van hem wordt een evenwichtsact verwacht waarop zijn voorganger patent had: de boel bij elkaar houden. Maar hoe houdt Van der Laan zeven wethouders en hun fracties bijeen en verwoordt hij tegenover Den Haag de Amsterdamse onvrede zónder de hoofdstedelijke VVD te bruuskeren? (HUGO LOGTENBERG, BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden