Plus

Rutte deelt uit, Wilders incasseert

Eindelijk namen Mark Rutte en Geert Wilders het tegen elkaar op. Het debat bij EenVandaag viel zeker niet tegen, maar echt vuurwerk bleef maandagavond uit.

Hanneke Keultjes en Laurens Kok
Rutte en Wilders Beeld anp
Rutte en WildersBeeld anp

Grote verrassingen bleven uit in de volgepakte collegezaal van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. VVD-lijsttrekker Mark Rutte speelde zijn leiderschapskaart - 'geen experimenten'- PVV-leider Geert Wilders beukte als verwacht in op diens betrouwbaarheid: 'Niemand gelooft u nog'.

Rutte viel op door zijn zorgvuldig ingestudeerde en goed getimede grappen, waarin hij Wilders' afwezigheid in de campagne op de hak nam. "Er is een verschil tussen vanaf de bank twitteren of een land besturen", sneerde hij. Even later moest Wilders het opnieuw ontgelden: "U kunt mij op Twitter wel blokkeren, maar nu moet u even naar mij luisteren."

Op stoom
Wilders had iets langer nodig om warm te draaien, maar kwam bij zijn favoriete thema immigratie op stoom. De diplomatieke rel met Turkije bleek een kolfje naar zijn hand: "Toen ik nog bij de VVD zat heb ik gewaarschuwd voor Turkije. Ze hebben mij uit de partij geknikkerd. Ze hebben niet geluisterd. U heeft opnieuw niet geluisterd. Deze vijfde colonne die niet wil integreren, is er gekomen dankzij politici als Mark Rutte."

Rutte counterde telkens door de haalbaarheid van Wilders' plannen in twijfel te trekken. "U wilt de koran verbieden. Hoe dan? Door een koranpolitie deur na deur af te laten gaan?" Wilders stak stoïcijns zijn eigen verhaal af tot hij zich aan het einde alsnog uit de tent liet lokken. "Ik wil geen koranpolitie, dat heb ik nooit gezegd," zei hij geïrriteerd. Rutte liet de val behendig dichtklappen: "O, het is dus een nepbelofte!", refererend aan het Wilders-idioom 'neprechters' en 'nepparlement'. Eerder noemde Rutte het PVV-pleidooi om de grenzen te sluiten ook al een 'nepoplossing'.

Vlammen
Er was lang uitgekeken naar het debat, niet in de laatste plaats door de heren zelf. Wilders wist dat hij moet vlammen om zijn achterban naar de stembus te krijgen, voor Rutte was het de kans om de zwevende kiezer achter zich te krijgen.

Rutte nam de gelegenheid te baat om het publiek nogmaals te waarschuwen voor 'slechte populisten', onder wie hij ook Wilders schaart. Volgens de premier laat de onverwachte uitkomst van de Brexit en de verkiezing van president Trump zien dat ook Nederland ten prooi kan vallen aan dit 'gevaar'. Ons land zou daarmee internationaal geen beste beurt maken.

Wilders op zijn beurt zegt er niets van te geloven dat de VVD zijn partij kan negeren na een goede uitslag. ,,Als u de PVV uitsluit, met wie gaat u dan belastingen verlagen? Wordt Jesse Klaver dan minister van Immigratie? Dat wil helemaal niemand."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden