Update

Rutte: Debat ontspoorde behoorlijk

'Het knetterde gisteren zeker even korte tijd. Dat kan gebeuren, dat er tijdens zo'n debat een knetterend moment is.' Dat zei premier Mark Rutte vandaag, een dag nadat hij in aanvaring kwam met Geert Wilders van de PVV, de gedoogpartner van het kabinet. Volgens kabinetsleden hoort straattaal niet thuis in het parlement.

Vice-premier Maxime Verhagen en premier Rutte gisteren tijdens de politieke beschouwingen. Beeld anp

Volgens de premier 'ontspoorde het behoorlijk'. Maar Rutte vindt dat dit kan gebeuren. Hij denkt dat dit soort incidenten het gezag van de premier of het kabinet niet aantast, maar wel dat van Wilders. Volgens de premier slaan de opmerkingen terug op de persoon die ze uit. Belangrijk voor de premier is dat de partijen het op inhoud eens zijn.

Rutte zei de 'geplande' aanvallen van Wilders veel erger te vinden dan een 'ontsporing' in het debat. 'Die zijn voorbereid en er is over nagedacht', aldus de premier. Hij noemde onder meer 'het doordreinen' van Wilders in de richting van PvdA-leider Job Cohen.

'Dat was ongepast en onbeschoft.' Ook distantieerde hij zich ook van opmerkingen van Wilders over PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak, wier nicht onder vuur ligt als bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Tevens ging hij in op de uitspraak van PVV'er Raymond de Roon, die eerder had gezegd: 'De islamitische aap komt uit de mouw, en hij heet Erdogan', verwijzend naar de Turkse premier. 'Dat is een totaal bizarre en te verwerpen uitspraak', aldus Rutte.

Van een litteken dat achterblijft na het incident, is volgens de premier geen sprake. 'Zo voel ik het zelf in ieder geval niet.' Hij wilde niet zeggen of er sinds het debat contact is geweest met Wilders en of er excuses zijn aangeboden.

Straattaal
Leden van het kabinet vinden dat in een debat tussen Tweede Kamer en het kabinet zakelijkheid voorop moet staan, straattaal hoort niet thuis in het parlement. Dat bleek uit reacties van kabinetsleden vandaag op de aanvaring tussen premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders van gisteren.

'Dit is de straat in de Tweede Kamer. Volgens mij is dat onverstandig', zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vrijdag na afloop van de ministerraad. Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel): 'Verbaal geweld van de straat mag niet postvatten. Het gaat erom dat je zakelijk en met respect spreekt. We moeten het goede voorbeeld geven.'

Krasje
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zei dat iedereen heeft kunnen zien dat dit incident het parlement naar beneden haalt. 'Tegelijkertijd moet niet het beeld ontstaan dat iedereen zich zo uitlaat in de Kamer.' Hij vindt niet dat de aanvaring een krasje heeft opgeleverd voor de coalitie van VVD en CDA, die samenwerkt met gedoogpartner PVV.

Zakelijkheid en respect willen volgens de ministers niet zeggen dat er onderwerpen gemeden hoeven te worden. 'Men kan alles zeggen wat men wil, je hoeft van je hart geen moordkuil maken', zei Leers. 'Als het debat scherp is kunnen er ook scherpe woorden gebruikt worden.' Schultz van Haegen vindt dat voor een fel debat het bewaren van afstand op zijn plaats is. 'Anders worden de aanvallen persoonlijk. Er is verschil tussen scheldwoorden en duidelijk spreken.'

Aantasting
Volgens vice-premier Verhagen is er geenszins sprake van aantasting van het ambt van minister-president. Wel stelde hij dat er de afgelopen dagen te veel aandacht is gegeven aan zaken die niet op de voorgrond horen.

Volgens Verhagen heeft CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma met scherpe bewoordingen afstand genomen van de woorden van PVV-leider Geert Wilders tijdens de algemene beschouwingen.
Verhagen zei verder tevreden te zijn dat het kabinet steun heeft gekregen voor de uitvoering van de plannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden