Update

Rutte biedt komende week excuses aan voor rekenfout

Premier Rutte biedt de komende week de Tweede Kamer zijn excuses aan voor de rekenfout die hij drie weken geleden maakte over de Europese steun aan Griekenland.

Premier Rutte vandaag Beeld ANP
Premier Rutte vandaagBeeld ANP

Dat heeft hij vanmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie na afloop van de ministerraad.

Bij de presentatie van het steunpakket aan het noodlijdende Griekenland na de laatste Europese top meldde Rutte cijfers die betrekking hadden over een periode tot 2014, terwijl anderen spraken over de periode tot 2020. Dat leidde tot veel verwarring. In een kabinetsbrief gaf Rutte al indirect toe dat de cijfers niet klopten.

Extra ministerraad
De oppositie vond dat de premier de afgelopen weken, waarin de schuldencrisis zich verdiepte, 'te onzichtbaar' is geweest. Maar Rutte ontkende dat vandaag. Een extra ministerraad tijdens het zomerreces zou waarschijnlijk eerder een negatief effect hebben gehad, meent hij. 'Dat zou alleen maar hebben geleid tot gedoe. Dan zou men denken: Rutte komt terug, wat is er aan de hand?' Hij benadrukte dat Nederland er binnen Europa relatief goed voorstaat.

De afgelopen weken heeft Rutte zich intensief met de kwestie bemoeid, bezwoer hij. 'Ik kon er zelfs op Dance Valley over sms'en. Maar in de media een reactie geven, zou volgens hem geen goed idee zijn geweest. 'Het is ook leiderschap dat je beslist wanneer het onverstandig is om onverwacht in beeld te komen.'

21 juli: Rutte presenteert de verkeerde cijfers. Beeld anp
21 juli: Rutte presenteert de verkeerde cijfers.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden