Rutte: betogen bij Sint mag, maar liever niet

Minister-president Mark Rutte vindt niet dat het recht om tegen Zwarte Piet te demonstreren wettelijk moet worden ingeperkt in de weken voor Sinterklaas. Maar hij blijft er wel bij dat het beter zou zijn als mensen in die periode geen gebruik maken van dat recht.

ANP/Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat zei Rutte dinsdag tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. Veel Kamerfracties vonden dat de premier moest opstaan als leider en de dialoog over het sinterklaasfeest moest aansturen. Rutte zei eerder dat de discussie over de toekomst van het sinterklaasfeest, en de rol van Pieten daarin, door de maatschappij moet worden gevoerd.

Zijn partijgenoot Klaas Dijkhoff, voorzitter van de VVD-fractie in de Kamer, opperde om rond de intocht van Sinterklaas geen demonstraties tegen Zwarte Piet meer toe te staan. 'En als het echt niet anders kan: zet ze maar op een industrieterrein,' schreef hij op Facebook. 'Praat maar verder in talkshows als de kinderen al op bed liggen. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn van de kinderen en van niemand anders.'

Dijkhoff schreef verder dat hij de 'zwartepietdiscussie, met de extremisten aan beide kanten, meer dan beu' is. 'Ik wil dat de extremen respecteren dat ze de uitzondering zijn. Dat de meeste mensen Sinterklaas niet willen laten verstoren. Wij willen gewoon het feest terug.'

'De wereld op z'n kop'
Coalitiepartner D66 vroeg Rutte afstand te nemen van het voorstel van Dijkhoff en zich uit te spreken voor het recht om te demonstreren. "De premier van dit vrije land moet daar heel duidelijk over zijn," zei Kamerlid Jan Paternotte. Hij noemde het "de wereld op zijn kop" dat het demonstratierecht zou worden ingeperkt, omdat juist tegenbetogers zich hebben misdragen.

Afgelopen weekeinde waren bij de intocht van Sinterklaas in verscheidene steden relletjes en arrestaties. In Eindhoven werden anti-Zwarte Piet-demonstranten bekogeld met eieren en voetbalsupporters hielden spreekkoren. Ook in Leeuwarden was de sfeer gespannen.

De intocht van de Sint in Amsterdam trok 400.000 mensen en verliep zonder enige wanklank. Met dank aan de Schoorsteenpiet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden