Rutte: anti-piraterijmissie beschermt handelsverkeer

De anti-piraterijmissies van de Nederlandse marine bij Somalië beschermen niet alleen opvarenden, maar stellen ook het internationale economische handelsverkeer veilig. Dat zei minister-president Mark Rutte zaterdag toen hij meevoer op een marineschip voor de kust van Oost-Afrika.

Minister-president Mark Rutte Beeld ANP
Minister-president Mark RutteBeeld ANP

Sinds de acties tegen zeeroverij zijn gestart, is het aantal kapingen en ontvoeringen aanzienlijk gedaald. Tot 2010 werden zo'n 40 schepen gekaapt, maar sinds mei vorig jaar geen enkele meer. Meer dan 1100 verdachte personen zijn aan justitie overgedragen voor vervolging. 'Van die resultaten plukken we allemaal de vruchten', aldus Rutte. Elk jaar passeren tussen de 20.000 en 30.000 grote handelsschepen de Golf van Aden, waarvan een groot deel op weg is naar de Rotterdamse haven. Ongeveer 450 schepen varen onder Nederlandse vlag.

Volgens minister Jeanine Hennis Plasschaert (Defensie) zouden veel producten anders duurder zijn, omdat transportbedrijven dan een omweg zouden moeten nemen.

Naast de aanpak op zee helpt Nederland ook aan wal mee. Negen Nederlanders doen mee met een Europese missie van 125 mensen om Somalië te helpen met eigen piraterijbestrijding. Meer dan 2000 mensen zijn daar al opgeleid. Rutte: 'Stabiliteit in Somalië is voor de lange termijn de enige echte oplossing voor het piraterijprobleem.'

Er zijn momenteel twee missies ter bestrijding van zeeroverij in de wateren rond Somalië: één van de NAVO en één van de Europese Unie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden