Update

Rutte: 'Alle politieke, economische en financiële opties op tafel'

Op de openbare informatiebijeenkomst van het kabinet voor Tweede Kamerleden over de vliegtuigramp met MH17 heeft premier Rutte gezegd dat alle 'politieke, economische en financiële opties' openliggen als het rampgebied onvoldoende toegankelijk wordt gemaakt.

Mark Rutte tijdens de briefing van de KamerBeeld RTL4

Dat heeft Rutte 'in kraakheldere taal aan de Russische president gemeld.'

Rutte sprak in zijn inleiding van een 'afgrijselijke gebeurtenis die ons land zwaar heeft getroffen.' Hij wees erop dat de onderlinge verbondenheid van ons land nu heel groot is en zei dat mensen 'geschokt, verbijsterd en woedend' zijn.

Opnieuw benadrukte hij dat terugkeer van de slachtoffers voor alles gaat: 'Wij willen onze mensen terug.' Ook zorg voor de nabestaanden is van het grootste belang.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is niet aanwezig. Die is naar de VN in New York, om aan te sturen op een resolutie voor onbelemmerde hulp en dito onderzoek.

Minister-president Mark Rutte blijft erop hameren dat er niet voortijdig schuldigen mogen worden aangewezen, ook al zijn er sterke aanwijzingen over de toedracht van het vliegtuigdrama. Dat kan leiden tot een verminderde toegang tot het gebied en vertraging in het terughalen van de omgekomen mensen. Dat mag 'nooit en te nimmer' gebeuren, ook al is er zoveel begrijpelijke roep om duidelijkheid.

In antwoord op vragen van PVV-Kamerlid Louis Bontes, die premier Rutte opriep om Nederlandse troepen naar Oekraine te sturen om de slachtoffers terug te halen, zei Rutte dat de internationale gevolgen van een dergelijke actie in ogenschouw genomen moeten worden. 'Dit is een brandhaard, gecontroleerd door separatisten. Het gebied grenst bovendien aan Rusland, dus we moeten heel goed nadenken over de internationale ramificaties.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden