Update

Rutte: 95 tot 100 procent kans dat miljarden uit Spanje terugkomen

Er is een kans van 95 tot 100 procent dat Nederland de miljarden die aan Spanje worden geleend, nadat dat land een beroep deed op Europese noodhulp, weer terug zullen komen. Dat zei demissionair premier Mark Rutte vanmorgen tijdens een interview in het programma Jinek op Zondag.

Redactie / ANP
Demissionair premier Rutte (links) en zijn Spaanse ambtsgenoot Rajoy, vorige week in Spanje. Beeld reuters
Demissionair premier Rutte (links) en zijn Spaanse ambtsgenoot Rajoy, vorige week in Spanje.Beeld reuters

Rutte benadrukte dat het 'van het allergrootste belang' is dat het vertrouwen in Spanje op de kapitaalmarkten weer wordt hersteld na de hulpaanvraag, en dat de positie van banken in Spanje wordt versterkt met Europees hulpgeld. Mocht dat niet gedaan zijn en de Spaanse banken onderuit zijn gegaan, dan zouden 'de mensen in Nederland' ook een groot probleem hebben, zei Rutte. Hij zei verder geen twijfels te hebben over of het eerder geleende geld aan Griekenland terug zou komen of niet. Hij verwacht nog steeds dat Griekenland de leningen terugbetaalt, ook bij een faillissement. 'Maar dan duurt het langer.' Een land kan zich gewoonweg niet permitteren niet terug te betalen, want dan krijgt het nooit meer wat.

Wel sprak Rutte zijn zorgen uit over de peilingen in Griekenland, op weg naar een tweede keer verkiezingen binnen een paar maanden. Met name linkse, eurosceptische partijen staan hoog in de peilingen. Volgens Rutte is de kabinetswissel in Spanje van vorig jaar, waar de sociaaldemocratische partij een zware nederlaag leed, een teken dat de Griekse bevolking vermoedelijk ook zal kiezen voor partijen die wel bereid zijn bezuinigingsafspraken te handhaven.

Premier Mark Rutte zei er verder vanuit te gaan dat de euro er over een halve eeuw ook nog steeds is. 'We komen er wèl uit', zei hij over de eurocrisis. Door de maatregelen van de laatste tijd 'staat de hele eurozone er beter voor'.

Spanje maakte gisteren bekend een beroep te doen op geld uit de Europese noodfondsen. Het precieze bedrag is nog niet bekendgemaakt, maar het zou gaan om maximaal 100 miljard euro.

Premier Mark Rutte (rechts) omhelst PVV-leider Geert Wilders, eind maart. Beeld ANP
Premier Mark Rutte (rechts) omhelst PVV-leider Geert Wilders, eind maart.Beeld ANP

Verkiezingen
Er is een reële kans dat de VVD in haar verkiezingsprogramma de plannen met de forenzentaks uit het Lenteakkoord gaat terugdraaien, zei Rutte verder in vragen over de naderende verkiezingen van september.

Volgens Rutte zat er na het mislukken van het Catshuis-overleg echter even niks anders op dan ook hiermee akkoord te gaan in het overleg met de andere partijen van het Lente-akkoord. Zonder akkoord zouden onverantwoorde risico's met de overheidsfinanciën zijn ontstaan.

Het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding op het woon-werkverkeer door de Kunduz-coalitie strookt niet met de VVD-idealen, erkende Rutte.

Rutte vertelde ook dat hij 'nog een kop koffie gaat drinken' met Geert Wilders om nog eens te praten over hoe ze na het Catshuisoverleg uit elkaar zijn gegaan. Rutte was zo kwaad, dat hij volgens Wilders schreeuwde dat hij de PVV tot de laatste zetel zou afbreken. Rutte heeft voor zijn 'ongepaste uitspraak' excuses aangeboden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden