Plus

Rutger Groot Wassink wil de burger vaker horen

Wethouder Rutger Groot Wassink wil méér democratie in de stad, bijvoorbeeld via een referendum. 'Bij de vernoeming van het Stadionplein naar Cruijff kan dat uitstekend.'

Rutger Groot Wassink Beeld Marc Driessen
Rutger Groot WassinkBeeld Marc Driessen

Wethouder Rutger Groot Wassink (Democratisering, GroenLinks) snapt de frustratie wel. Maandag dienden 33 onafhankelijke burgerraadsleden die tijdens de verkiezingen een plek in de stadsdeelcommissies zijn misgelopen bij de ombudsman een klacht tegen hem in.

De groep was het op eigen kracht niet gelukt om een zetel te bemachtigen in de nieuwe stadsdeelcommissies. Dat komt omdat het stelsel bestaande politieke partijen bevoordeelt. Alleen Meerbelangen in de Watergraafsmeer is het als onafhankelijke partij gelukt om een zetel te krijgen.

De groep die buiten de boot viel, droeg verbeteringen aan en stelde aanpassingen voor. Beleefd, maar beslist wijst de wethouder die voorstellen af. Woedend zijn de initiatiefnemers daarover. "We voelen ons totaal niet serieus genomen, nog minder dan voorheen."

Kansloos
Eigenlijk is het ironisch dat de woede over de stadsdeelcommissies gekoeld wordt op Groot Wassink. Juist hij was een groot tegenstander van de stadsdeelcommissies toen hij nog geen wethouder was.

Groot Wassink waarschuwde dat er voor de opvolger van de bestuurscommissies geen enkele juridische of financiële verantwoordelijkheden overbleven en dat aspiranten van buiten de bestaande politieke partijen kansloos waren.

"Ik snap de frustratie heel goed, ik heb mij er de afgelopen jaren misschien wel het felst tegen verzet. Zij zoeken een manier om dit falende systeem op de agenda te houden. Dat vat ik niet persoonlijk op."

Burger, spreek
Het oppositieraadslid is inmiddels wethouder geworden, met democratisering in zijn portefeuille. Toch is Groot Wassink niet van plan om het bestuurlijk stelsel nu opnieuw te wijzigen. In 2010, in 2014 en in 2018 zijn ingrijpende veranderingen doorgevoerd.

Groot Wassink ziet het niet zitten om meteen na de start wéér opnieuw te beginnen. "De mensen die nu in die stadsdeelcommissies zitten, zijn wel gekozen. Je kunt ze niet meteen buitenspel zetten door opnieuw te gaan morrelen aan het stelsel."

De stadsdeelcommissies, door Groot Wassink de representatieve democratie genoemd, worden wel geëvalueerd maar niet ingrijpend veranderd. Groot Wassink wil juist de participatieve democratie aanjagen, buiten het representatieve stelsel om. Inwoners moeten zich meer en makkelijker kunnen uitspreken over kwesties waar ze mee te maken krijgen, zonder gekozen te worden.

"Denk aan buurtrechten, waarbij een buurt eigen zeggenschap aan kan vragen over bepaalde gemeentetaken. In andere steden blijken wijken veel beter zelf het schoonhouden van een plein te kunnen organiseren dan de overheid," zegt Groot Wassink. Daar horen buurtbudgetten bij, en buurtreferenda waardoor een buurt zelf kan beslissen wat het beste is.

"Zo'n dilemma rond het Stadionplein, of dat nu wel of niet vernoemd moet worden naar Johan Cruijff, dat leent zich volgens mij uitstekend voor een buurtreferendum." Groot Wassink haast zich erbij te zeggen dat de gemeente dit niet zelf zal uitschrijven. Als de buurt het wil, moet die erom vragen.

Experiment
Geldt dat dan ook voor, bijvoorbeeld, een beslissing van de gemeente om een wijk aardgasvrij te maken, een speerpunt van GroenLinks?

"Absoluut, want als een buurt zegt dat ze dat niet wil, moet je je afvragen waarom. Je maakt mij niet wijs dat mensen klimaatverandering fantastisch vinden en tegen aardgasvrij zijn. Dan is niet goed uitgelegd wat de kosten zijn of dan is het er te snel doorgeduwd. Democratie is niet voor bange mensen, maar ook niet voor ongeduldige mensen."

Groot Wassink hoopt dat er de komende jaren meer referenda worden aangevraagd en wil bekijken of hij de voorwaarden die daaraan gesteld worden kan versimpelen.

De buurtrechten moeten nog dit jaar het levenslicht zien, een proef met buurtbudgetten begint volgend jaar. Groot Wassink wil een agenda maken waarin alle democratische experimenten in beschreven staan, ook weer samen met de inwoners.

De wethouder hoopt dat de 33 boze aspirant-politici hun belangstelling voor de stad niet verliezen, maar zich via die democratische experimenten met het bestuur gaan bemoeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden