Plus

Rutger Groot Wassink: 'We moeten de kraan van het toerisme dichtdraaien'

Rutger Groot Wassink (42) wil GroenLinks volgend jaar de grootste maken bij de gemeente­raadsverkiezingen in Amsterdam. 'De stad is de laatste jaren in de uitverkoop gedaan.'

Rutger Groot Wassink: 'Een brede volkspartij zullen wij nooit worden'Beeld Marc Driessen

Winnen. En daarna besturen. Rutger Groot Wassink, de Amsterdamse fractievoorzitter van GroenLinks, wil best wethouder worden.

Van Werk en Inkomen bijvoorbeeld, of Wonen. Of diversiteit, een ander onderwerp dat hem aan het hart gaat. "Politiek gaat om macht. Daarvoor is het nodig dat je compromissen sluit. Zolang je niet te veel van je idealen inlevert, is daar niks mis mee."

Dankzij het Klavereffect was GroenLinks bij de recente Tweede Kamerverkiezingen de grootste van Amsterdam. Aan Groot Wassink de taak om als lijsttrekker het momentum vast te houden bij de gemeenteraadsverkiezingen, maart 2018.

Het zou prachtig zijn als GroenLinks volgend jaar opnieuw de grootste wordt, zegt Groot Wassink.

"Maar een brede volkspartij zullen wij nooit worden. GroenLinks is een voorhoede­partij die perspectief schetst voor de langere termijn. Een partij die altijd op zal komen voor de verworpenen der aarde."

Nachtmerrie voor creativiteit
Voor onversneden linkse oneliners kun je bij Groot Wassink wel terecht. Zijn stijl is wat robuuster en minder gepolijst dan die van landelijk partijleider Jesse Klaver, erkent Groot Wassink. "Maar die jongen heeft het gewoon ontzettend goed gedaan. Zijn stijl past ook een stuk beter bij de Haagse mediawereld dan die van mij. En nog belangrijker: we delen dezelfde idealen."

Al drie jaar voert Groot Wassink oppositie tegen het beleid van coalitiepartijen D66, VVD en de SP. Amsterdam staat op een kantelpunt, vindt hij.

"De afgelopen jaren is de stad in de uitverkoop gedaan. Alles is aangeharkt en staat in het teken van de commercie. Die marktdominantie is een nachtmerrie voor creativiteit. Er zijn geen rafelranden meer. Krakers, stads­nomaden, mensen die afwijken van de norm: voor hen is geen plek meer in de stad. Het college doet niks om deze ontwikkeling te stoppen."

"Ik vind het belangrijk dat de overheid weer de regie in handen neemt, dat we desnoods vastgoed opkopen om te voorkomen dat daarin een Nutellawinkel komt. Of dat we schulden overnemen van mensen, zodat zij een nieuwe start kunnen maken zonder de druk van incasso­bureaus."

We leggen u enkele dilemma's voor. U móet kiezen.

1. Groen of Links?
"Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral. Met het pistool op de borst kies ik dus voor links. Voor heel veel mensen geldt dat ze eerst bestaanszekerheid moeten hebben voordat ze aan de toekomst kunnen denken. Maar klimaatrechtvaardigheid en sociale rechtvaardigheid gaan hand in hand. Als we de doelstellingen van de klimaatakkoorden willen halen, moeten we echt opschieten."

2. Denk of de PVV?
"Beide partijen hebben bij de verkiezingen gewonnen in Amsterdam. Dan kies ik voor Denk. Ik vind Erdogan een enge boef en die Denkmannen maken zich verdacht door geen afstand van hem te nemen, maar in hun partij zie ik toch nog iets van een emancipatiebeweging."

"De PVV is een ronduit racistische partij en ik verbaas me hoe genormaliseerd hun racisme is en hoe partijen als VVD en CDA hierin mee gaan. Godzijdank is Amsterdam een bastion van beschaving als het om de PVV gaat. Mogelijk doen ze mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is hun goed recht, maar ik zal ze te vuur en te zwaard bestrijden."

3. Meer sociale huurwoningen of huizen voor middeninkomens als leraren en verplegers?
"Deze stad heeft meer woningen nodig voor middenhuur, maar het is flauwekul om te denken dat dit ten koste moet gaan van de socia­le huur, zoals D66 doet voorkomen. Dus geen sociale huurwoningen opgeven, maar middel­dure huizen bijbouwen."

"Ik wil onderzoeken of we als gemeente startersleningen moeten verstrekken, zodat midden­inkomens een huis kunnen kopen. Of dat de gemeente met Amsterdammers samen een woning koopt. Als het nodig is, moeten we ingrijpen, anders wordt Amsterdam een reservaat voor de rijken."

4. Een illegaal hotel boven uw huis of een Nutellawinkel onder u?
"Dan toch een Nutellawinkel, omdat die minder overlast zal geven. Maar zo'n winkel is natuurlijk het symbool van de vercommercialisering van de binnenstad. Dit college doet weinig aan de opmars van de Nutellazaken. We roepen al drie jaar om selectie van winkels in bepaalde straten en nu gaat wethouder Kajsa Ollongren dan eindelijk beginnen."

"In 2014 uitten wij al onze zorgen over Airbnb, maar het college zag vakantieverhuur toen nog als schattige deeleconomie. We moeten echt de kraan van het toerisme dichtdraaien, bijvoorbeeld door touringbussen uit de stad weren. Natuurlijk is het lastig om de stroom toeristen in te dammen, maar ik zie nu niet dat dit het doel is van de gemeente."

5. Erfpacht hervormen of vasthouden aan het huidige stelsel?
"Een herziening is nodig, dat kan niet anders. Nu is de sprong te groot als de erfpachttermijn afloopt. De tragiek is dat het huidige voorstel van dit college niets aan die financiële sprong doet. Ze wil het mogelijk maken dat Amsterdammers hun erfpacht afkopen, maar daar zitten de meesten helemaal niet op te wachten. Het gaat hun om de betaalbaarheid, niet om de vraag of ze eigenaar van de grond kunnen worden."

"Wethouder Eric van der Burg heeft mij uitgenodigd om te praten over aanpassing van zijn erfpachtvoorstel. Ik zal zeker bij hem langsgaan, maar weet niet hoe ik hem kan helpen. Deze coalitie heeft een redelijk zooitje gemaakt van erfpacht."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden