Plus

Rutger Groot Wassink: 'Dit coalitieakkoord is ambitieus'

Tijdens de campagne stak GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink zijn vuist in de lucht als een revolutionaire groet, maar als voorman van een nieuwe coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP wil hij het midden houden. "Ik heb nooit heel hard met de vuist op tafel hoeven slaan."

Groot Wassink op de verkiezingsavond in maart Beeld ANP
Groot Wassink op de verkiezingsavond in maartBeeld ANP

U sluit een akkoord met vier partijen, waaronder D66. Is dit akkoord wel links genoeg voor uw achterban?
"Jazeker, want de koers van de stad wordt duidelijk verlegd. Dit coalitieakkoord is ambitieus en er zullen dingen in de stad veranderen. Ik heb steeds gezegd: de stad moet duurzamer, eerlijker en democratischer, en dit akkoord doet dat."

Hoe zijn de vier partijen tot een akkoord gekomen?
"We hebben vanaf het begin gekozen voor samenwerking. De vorige coalitie ruilde onderling veel aan elkaar uit, maar wij gingen op zoek naar de gezamenlijkheid. En dan zie je dat D66 en GroenLinks in ieder geval bij het verduurzamen van de stad en wat betreft de rol van de auto, erg dicht bij elkaar liggen."

"Daar presenteren we dan ook ingrijpende maatregelen. Maar de allergrootste winst is dat dit het resultaat van samenwerking is. Ik heb nooit heel hard met de vuist op tafel hoeven slaan."

Hoe denkt u dat mensen van een rechtse signatuur zullen reageren op deze afspraken?
"Er zullen ongetwijfeld mensen ongelukkig worden van dit coalitieakkoord. We kiezen wel ja, maar deze stad heeft het niet nodig dat iedereen gepleased wordt. De lasten gaan het sterkst omhoog bij toeristen en bezoekers, maar inderdaad ook voor een deel bij ondernemers."

"We hebben grote ambities, en dan moet je de rekening neerleggen waar die het meest thuishoort. En dat hebben we bij ondernemers nog vrij beperkt gedaan."

Waarom verhoogt u de lasten voor inwoners?
"Ik vind het niet meer dan normaal dat de ozb stijgt omdat die hier veel lager is dan elders. Bovendien hadden we het geld nodig, omdat veel van het extra armoedebeleid van het vorige college zou stoppen als we er niet opnieuw geld voor vrij zouden maken. D66 heeft een extra korting voor erfpachters bedongen voor die ozb verhoging, dat had van mij niet gehoeven."

Dit akkoord botst op allerlei vlakken met het beleid van de regering in Den Haag, stuurt u daar op aan?
"Het is geen geheim dat het bestuur van Amsterdam een andere politieke samenstelling heeft dan het landelijke kabinet. Dat is centrumrechts, terwijl wij centrumlinks zijn met de nadruk op links."

"Iedereen zal erkennen dat veel vraagstukken in Amsterdam anders zijn dan in de rest van Nederland. Denk aan Airbnb, waar we hier veel last van hebben terwijl het elders geen problemen oplevert. Met de desbetreffende bewindspersonen zullen we een stevig gesprek moeten voeren."

"Maar de verschillen zijn overbrugbaar, kijk maar naar de verplichte tegenprestatie in de bijstand. Voorheen zochten we de gemeentelijke vrijheid op, nu is dat conflict weer gepacificeerd."

Maakt Den Haag de 24-uursopvang van uitgeprocedeerden onmogelijk?
"Daar gaan we over praten. Het Rijk werkt zelf ook aan een vorm van 24-uursopvang voor deze doelgroep, het zou raar zijn als de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis het kabinetsbeleid onmogelijk maakt."

Meer over het nieuwe coalitieakkoord

Volg alle updates over het nieuwe gemeentebestuur in ons blog.

Wat staat er in het nieuwe coalitieakkoord? De belangrijkste plannen op een rij.

Links Amsterdam versus een rechts kabinet: dat gaat knetteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden