Plus

Rutger Groot Wassink: 'De stad snakt naar verandering'

Met een gebalde vuist in de lucht vierde Rutger Groot Wassink zijn historische overwinning. "Het is een zware verantwoordelijkheid om de stad te besturen."

Met een gebalde vuist in de lucht vierde Rutger Groot Wassink zijn historische overwinning Beeld ANP
Met een gebalde vuist in de lucht vierde Rutger Groot Wassink zijn historische overwinningBeeld ANP

"Wij groeien, de Partij voor de Dieren groeit. Je kunt stellen dat het draagvlak voor groen veel groter is geworden," aldus Groot Wassink.

Is dit het Jesse Klavereffect?
"Nee, dit is het GroenLinkseffect. Ik ben blij dat we in Amsterdam hoger scoren dan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, onze keuze voor harde maar constructieve oppositie spreekt de kiezers blijkbaar aan."

Welk signaal hebben de Amsterdammers gegeven?
"Het is voor mij glashelder dat de stad snakt naar verandering. SP en D66 hebben een flinke tik gekregen voor het beleid van de afgelopen jaren. Het is een zware verantwoordelijkheid om de stad te besturen, maar die zullen wij op ons nemen."

De SP, die een duidelijk linkse koers voer, heeft fors verloren. Hoe komt dat?
"Je ziet dat wethouder Laurens Ivens in een zeer ingewikkeld klimaat heel goede dingen heeft gedaan. Ik gun hem deze uitslag niet, dit heeft hij niet verdiend. De SP is in een rechtse coalitie gestapt, dat betekent hoe dan ook dat haar idealen verwaterd zijn."

Dus u gaat niet, zoals de SP, besturen met VVD en D66?
"Nee, dat zou onwaarschijnlijk en ongeloofwaardig zijn. Ik heb vier jaar geleden deze coalitie ook niet aan een meerderheid geholpen omdat ik de combinatie te rechts vond worden. Er ligt geen blokkade op de VVD, maar een coalitie met hen en D66 zou geen recht doen aan de uitslag."

Hoe ziet de coalitie eruit waarmee u wel wil gaan besturen?
"Donderdag zal de informateur (Maarten van Poelgeest, red.) iedereen uitnodigen om de wensen te inventariseren. Het moet een coalitie zijn die optelt tot 23 of 24 zetels, dat vind ik genoeg. Hoe die er precies uit gaat zien weet ik nog niet, ik wil eerst meer duidelijkheid over de uitslag."

Er komen mogelijk vier nieuwe partijen bij in de gemeenteraad, die dan 12 fracties telt. Bemoeilijkt dat het besturen van de stad?
"Het klopt dat er sprake is van enige versplintering in het politieke landschap. Maar dit is de nieuwe politieke dynamiek, ik verwacht dat de grotere partijen elkaar zullen opzoeken."

Uw nummer 2 op de lijst, Femke Roosma, heeft misschien wel meer stemmen gehaald dan u. Wat vindt u daarvan?
"Dat verbaast mij niet. Binnen GroenLinks stemmen kiezers heel vaak op de eerste vrouw. Ik heb zelf ook met volle overtuiging op haar gestemd. Ze wil geen wethouder worden, maar ik neem aan dat zij de nieuwe fractievoorzitter wordt. Ik beschouw haar als mijn grote kameraad."

Volg de verkiezingen

Amsterdam ging woensdag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Ook is het referendum gehouden over de wiv. In dit blog blijf je op de hoogte van de uitslag en reacties.

Like Amsterdam Kiest op Facebook om ook na woensdag niets te missen van de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden