Rustige ochtend op Wall Street

NEW YORK - De belangrijkste beursgraademeters op Wall Street kwamen donderdag in de ochtendhandel weinig in beweging. Het enthousiasme over een grote overname in de technologiesector werd getemperd door een tegenvallend rapport over de arbeidsmarkt.

Na ongeveer vier uur handel stond de Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen met 10.892 punten op nagenoeg hetzelfde niveau als bij het slot van de handel op woensdag. De breed samengestelde S&P 500-index ging 0,2 procent achteruit tot 1170 punten. De Nasdaq leverde 0,3 procent in met een tussenstand van 2417 punten.

Het Duitse softwarebedrijf SAP legde voor opening van de Amerikaanse beurzen een overnamebod van 5,8 miljard dollar (4,6 miljard euro) op tafel bij de Amerikaanse branchegenoot Sybase. SAP wil met de overname, de op een na grootste ooit voor het bedrijf, technologie voor mobiele telefonie in handen krijgen. Het aandeel Sybase won hierop bijna 15 procent. De koers van het eveneens in de Verenigde Staten genoteerde SAP ging op Wall Street 0,3 procent achteruit.

Werkloosheidsuitkering
Het ministerie van Arbeid maakte een uur voor de handelsaanvang bekend, dat het aantal personen dat voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvroeg vorige week nauwelijks is gedaald ten opzichte van de week daarvoor. Daarnaast steeg het totale aantal Amerikanen dat een uitkering ontvangt onverwacht met 30.000, waar een kleine afname was verwacht. ''De arbeidsmarkt gaat vooruit, maar op basis van de recente trends zou je 50.000 tot 100.000 minder aanvragen verwachten dan nu het geval is'', stelde een Amerikaanse analist.

Fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems was de sterkste daler in de Dow Jones. Het aandeel zakte 4,4 procent, een dag nadat het concern sterke cijfers over het afgelopen kwartaal bekendmaakte. Topman John Chambers zette de koers van het aandeel echter onder druk door bij de presentatie van die cijfers zijn twijfels over het herstel van de internationale economie te uiten.

Euro
Aandelen van de bankconcerns Goldman Sachs en Citigroup werden 0,9 tot 1,4 procent minder waard. Volgens mediaberichten worden beide banken genoemd in een onderzoek van het Openbaar Ministerie in New York naar de verstrekking van valse informatie over subprime hypotheekproducten.

De euro was donderdag halverwege de Amerikaanse handelsdag 1,2585 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag werd de munt voor 1,2555 dollar verhandeld. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden