Rustige Koningsdag levert stuk minder afval op

Terwijl feestgangers hun bed opzochten, gingen woensdagavond 400 schoonmakers aan de slag om de stad weer netjes te krijgen.

Jasper Piersma
Schoonmaakploegen storten afval in een grote stortschuit aan het Singel. Beeld anp
Schoonmaakploegen storten afval in een grote stortschuit aan het Singel.Beeld anp

Volgens een woordvoerder van stadsdeel Centrum lijkt er een stuk minder afval in de stad te liggen dan voorgaande jaren. "De veegwagens hebben tot nu pas één stortschuit in de Singel vol weten te krijgen. Vorig jaar waren dat er op de ochtend na Koningsdag al twee."

De weersomstandigheden zorgden voor een relatief laag aantal bezoekers in Amsterdam tijdens Koningsdag.

Het stadsdeel verwacht de stad donderdagavond tegen middernacht weer schoon te hebben.

De gemeente had 1200 extra afvalbakken neergezet op drukbezochte plekken. Ook stonden er speciale containers waar vrijmarktverkopers hun overgebleven spullen konden dumpen. In het water lagen afvalpontons waar feestvierders op het water hun afval kwijt konden.

Urine
Boudewijn Oranje, voorzitter van de bestuurscommissie Centrum, heeft de hele nacht met de bezem in de hand de schoonmakers meegeholpen. "Ik ben trots op de mannen en vrouwen die er voor hebben gezorgd dat de stad weer schoon is," zegt Oranje.

Waternet zamelde op drie grote Koningsdagfeesten in de stad urine in, om te recyclen tot kunstmest. Urine bevat fosfaat, een kostbare en schaarse messtof. De plas is woensdagnacht overgebracht naar een speciale fosfaatfabriek in West. In totaal is er op de drie feesten 23.000 liter opgehaald. De opbrengst van een ecotoilet op het Nassau Festival in het Olympisch Stadion, moet daar nog bij worden opgeteld. Waternet verwachtte 25.000 liter op te halen.

Een soortgelijke inzamelingsactie op Sail liep vorig jaar uit op een teleurstelling. Toen werd er slechts vijfduizend liter urine opgehaald, terwijl er gerekend werd op 100.000 liter.

Zie ook: Dit was Koningsdag 2016 in Amsterdam

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden