Update

Rustige jaarwisseling in Amsterdam

Ruim 25 duizend mensen vierden de jaarwisseling op het Museumplein. Foto ANP Beeld
Ruim 25 duizend mensen vierden de jaarwisseling op het Museumplein. Foto ANP

AMSTERDAM - De jaarwisseling in Amsterdam is ,,goed, gemoedelijk en feestelijk'' verlopen. Dat stelt een woordvoerder van de gemeente zaterdag. Van vrijdagavond acht uur tot zaterdagochtend zeven uur werden er in Amsterdam 117 aanhoudingen verricht. Het is echter niet duidelijk hoeveel incidenten gerelateerd waren aan de festiviteiten rond oud en nieuw.

De brandweer meldde het drukker te hebben gehad dan tijdens de vorige jaarwisseling. Het korps kreeg 287 meldingen te verwerken tegen 203 een jaar geleden. De meeste meldingen betroffen brandjes in ondergrondse containers, papiercontainers en afval.

Op het Museumplein in Amsterdam vierden zo'n 25.000 mensen de start van het nieuwe jaar. Dit verliep zonder enige wanklank.

De politie maakt melding van enkele opstootjes en vechtpartijtjes, maar "niet meer dan op een gemiddelde uitgaansnacht''. Voor zover bekend vielen er geen ernstig gewonden bij incidenten. Ook was er geen agressie geweest richting politieagenten of ambulancepersoneel. Hier had de gemeente zich van tevoren wel zorgen over gemaakt, volgens een zegsman.

In de rest van Nederland vielen twee doden en raakten diverse jongeren gewond bij het afsteken van vuurwerk. In Harderwijk overleed een 13-jarige jongen uit Utrecht door een zelfgemaakte vuurwerkbom. Hij raakte zwaargewond toen onbekenden op een camping het illegale vuurwerk afstaken en overleed later in het ziekenhuis. In het Groningse Tolbert overleed een 17-jarige jongen aan de verwondingen die hij opliep toen een vuurwerkbom ontplofte.

In Brielle raakte een 15-jarig meisje gewond door een explosie, die vermoedelijk werd veroorzaakt door vuurwerk. Ze kreeg glasscherven in haar gezicht. In het Groningse Boerakker liep een jongen door vuurwerk ernstige verwondingen aan zijn hoofd op. Ook in Venray raakte een kind gewond bij het afsteken van vuurwerk. Nadere bijzonderheden daarover zijn nog niet bekend. In Emmen is een persoon met onbekend letsel naar het ziekenhuis afgevoerd, nadat een vuurpijl een woning binnen was gevolgen.

In veel provincies zorgde mist tijdens de jaarwisseling voor enige overlast. ,,Het is inderdaad erg mistig, maar gelukkig is het rustig op de weg'', stelde een politiewoordvoerster. In onder meer Zeeland, delen van Brabant, Oost-Nederland en Utrecht was er soms sprake van dichte mist. Ook de vuurwerkbranche had te lijden onder de slechte zichtbaarheid. Handelaren verkochten door de mist minder vuurwerk dan gebruikelijk.

Op veel andere plaatsen in het land werden overlastplegers aangehouden, al was het volgens de politie veelal niet onrustiger dan in een gemiddelde uitgaansnacht. In Den Haag greep de ME in toen jongeren ruiten van een woning ingooiden. Ook in Rotterdam is de ME in actie gekomen op diverse locaties. Onder meer op het Stadhuisplein in Rotterdam werd kort na middernacht opgetreden tegen vervelende dronken jongeren.

Maar de politie kwam de nacht niet overal zonder kleerscheuren door. In Den Haag raakten bij twee incidenten vier agenten gewond. Twee politiemannen moesten met ernstig been- en hoofdletsel in het ziekenhuis worden behandeld nadat ze met vuurwerk waren belaagd. Bij een ander incident werden twee agenten met een stoel geslagen. Ook zij moesten in het ziekenhuis worden behandeld voor hoofd- en gebitsletsel. In Roermond werd een jongen aangehouden wegens het mishandelen van een agent. (HET PAROOL)

Nieuwmarkt. Foto ANP Beeld
Nieuwmarkt. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden