'Rustig aan met Prozac' tegen dip

Als het middel de eerste zes weken bij de patiënt niet aanslaat, is verhoging van de dosis zinloos. Foto GPD/Frouwkje Bijlstra Beeld
Als het middel de eerste zes weken bij de patiënt niet aanslaat, is verhoging van de dosis zinloos. Foto GPD/Frouwkje Bijlstra

DEN HAAG - Artsen en psychiaters moeten terughoudend zijn bij het voorschrijven van hogere doses antidepressiva, als Prozac en Tryptizol. Als het middel de eerste zes weken bij de patiënt niet aanslaat, is verhoging van de dosis zinloos.

Dat blijkt uit onderzoek van psychiater Eric Ruhé die vandaag de Ramaermedaille heeft ontvangen. Dit is een tweejaarlijkse wetenschapsprijs voor toonaangevend onderzoek op het gebied van de psychiatrie. Volgens de jury is zijn werk van groot maatschappelijk belang.

Uit zijn onderzoek met patiënten die een verhoogde dosis antidepressiva kregen en patiënten die een nepmiddel kregen, bleek dat er geen enkel verschil in beide groepen werd aangetroffen. Wel hadden de patiënten die de verhoogde dosis kregen meer last van bijwerkingen.

Volgens Ruhé betekent dit dat artsen beter over kunnen stappen op andere middelen of methoden. Met het schrappen van het voorschrijven van verhoogde doses is 25 miljoen euro per jaar te besparen.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie zullen de uitkomsten van het onderzoek worden meegenomen bij de herziening van de richtlijnen voor het voorschrijven van antidepressiva.

Slechts veertig tot zestig procent van de depressieve patiënten heeft baat bij zo'n middel. Vandaag start een internationaal onderzoek naar de geringe werking van antidepressiva. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden