Rustgevende muziek om druk toerisme op stad te verlichten

Rustgevende muziek, mobiele afvalbakken: onorthodoxe ingrepen moeten toeristen aanzetten tot rustiger gedrag en verspreiding over de stad. Want de binnenstad is nu onleefbaar.

'De binnenstad is nu onleefbaar' Beeld anp
'De binnenstad is nu onleefbaar'Beeld anp

Projecties en licht in verschillende kleuren en rustgevende muziek, om grote groepen op het Oudekerksplein in te tomen; bakfietsen die met afval­bakken door de buurt fietsen en gps-speurtochten door de minder geliefde buurten: de gemeente zet nieuwe experimenten in gang om de drukte in de stad te beteugelen.

In totaal trekt Amsterdam hiervoor één miljoen euro uit. De experimenten, die nog dit jaar van start moeten gaan, moeten het gedrag van bezoekers beïnvloeden - zodat die zich beter gedragen - of hen ertoe aanzetten ook eens naar minder toeristische gebieden te gaan.

Branding
Zo zullen kleinere musea als het Van Eesterenmuseum en het Bijlmer­museum zich promoten als Museum om de Hoek. Daarnaast is, ter ontmoediging, online te volgen hoe lang de wachttijden zijn voor de populairste musea.

De Javastraat krijgt het predicaat 'Foodstraat Amsterdam' - branding heet dat - in de hoop dat toeristen hier vaker gaan eten.

Als bezoekers toch het centrum in trekken, probeert Amsterdam hun route zo te beïnvloeden dat drukke straten en stoepen worden ontlast. In de Damstraat worden fietsers gestimuleerd af te stappen. Met behulp van technologie worden toeristen op een MacBike gevolgd op hun route door de stad, om te kijken of die ­wegen veiliger en toegankelijker kunnen.

Mobiele afvalbakken op de bakfiets moeten het vuil op straat verminderen. Rondom de Negen Straatjes zal afval worden ingezameld per boot.

Verdubbeling
Amsterdam ontvangt 17 miljoen bezoekers per jaar, een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. Dit neemt toe tot 23 miljoen in 2025.

De brandbrieven stromen binnen bij de gemeenteraad, onder meer van winkeliers uit de Haarlemmerbuurt, van de Zeedijk en uit het Wallen­gebied. Die willen actie tegen de drukte, straatdealers, vuil op straat en het verdwijnen van buurtzaken. Ondernemers en bewoners publiceren in hun orgaan d'Oude Binnenstad een open brief aan de burgemeester onder de kop 'Genoeg is genoeg'.

Strenger hotelbeleid
De gemeente kondigde eerder maatregelen af, maar die kosten tijd. Het strengere hotelbeleid gaat pas in 2017 in, net als het verbod op de bierfiets en de verhoging van toeristenbelasting in het centrum. Met de experimenten wil Amsterdam snelheid maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden