Plus

Rust en reuring blijven ruziën in nieuw evenementenbeleid

Het nieuwe evenementenbeleid moest rust brengen, maar daarvan was in het eerste jaar nog weinig te merken. Zijn het kinderziekten of zijn de belangen van bewoners en organisatoren gewoon niet verenigbaar?

Patrick Meershoek
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het Sloterpark dat zestien dagen was afgesloten voor een festival dat twee dagen duurde, de Fashion Week die met behulp van opgehangen beeldschermen een besloten evenement op het Museumplein openbaar maakte en een verse verzameling procedures van omwonenden tegen de afgifte voor festivalvergunningen: het nieuwe evenementenbeleid is strompelend en struikelend uit de startblokken gekomen.

Duidelijkheid en balans waren de doelstellingen van de gesprekken
die wijlen burgemeester Eberhard van der Laan enkele jaren terug in de ambtswoning begon met bewoners en organisatoren.

De hoop was dat het overleg zou leiden tot een werkbaar compromis tussen de aanhangers van rust en de liefhebbers van reuring. In Amsterdam moet het goed feesten zijn, was het uitgangspunt, maar ook goed wonen.

Groen licht
De gesprekken leidden tot een nieuw evenementenbeleid dat begin dit jaar groen licht kreeg van de gemeenteraad. Een half jaar later spreekt de commissie opnieuw over het beleid, op verzoek van de PvdA, die zich zorgen maakt over de uitvoering ervan. De fractie zal donderdag tijdens de vergadering met voorstellen komen die alsnog moeten zorgen voor de balans die eerder in het vooruitzicht werd gesteld.

Er valt veel te bespreken, want de afgelopen maanden liep de irritatie in de stad geregeld hoog op. Els Iping van de Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) bijvoorbeeld kookt nog steeds van woede over de wijze waarop Pride Amsterdam is verlopen. In de ambtswoning was een soepel regime voor het evenement afgesproken. Dat bleek niet alleen voor de Canal Pa­rade te gelden, maar voor alle vijf ­dagen van Pride.

Iping: "Mag ik het plat zeggen? We zijn genaaid. In het eerste gesprek in de ambtswoning hebben wij drie eisen over het geluid op tafel gelegd:
na 23.00 uur moet iedereen kunnen slapen, mensen moeten thuis met
de ramen dicht een gesprek kunnen voeren en de gemeente moet bewoners beschermen tegen gehoorschade. Dat vond iedereen redelijk, ook de organisatoren. Er is in de praktijk helemaal niets van terechtgekomen."

Onvrede is er ook over de zorg voor het groen in de stad. Mede als gevolg van de hete en droge zomer is aan de kale velden in de parken duidelijk te zien waar de festivals hun tenten hebben opgeslagen. Dat het gebruik van het publieke groen voor commerciële evenementen er in de zomermaanden toe leidt dat delen van het park op slot gaan, kan ook op steeds minder begrip rekenen.

Bezwaarschriften
Dat geldt ook voor de ondoorzichtigheid waarmee de afgifte van vergunningen wordt afgehandeld. Het blijkt voor bezorgde bewoners nog steeds lastig een vinger achter de procedure te krijgen om zo tijdig en effectief bezwaar te kunnen maken. Nog steeds worden sommige bezwaarschriften behandeld als het evenement al lang en breed achter de rug is.

Soms is er gewoon sprake van onbegrijpelijk geklungel. Het nieuwe ­locatieprofiel voor het Museumplein geeft duidelijk aan dat daar geen besloten evenementen mogen worden gehouden. Toch slaagde de organi­satie achter de Fashion Week erin een vergunning te krijgen voor een besloten evenement door een paar beeldschermen voor passanten op te hangen. De presentatie van een nieuwe stofzuiger op het Museumplein werd wel afgeblazen.

Commerciële belangen
Tegenover de bezorgde burgers staan de organisatoren, die stellen dat zij juist heel veel moeite (en geld) steken in het beperken van de overlast, zoals afgesproken. Hen stoort hen dat een kleine groep kritische burgers elke aanleiding aangrijpt om naar de rechter te stappen.

De organisatoren wijzen op de honderdduizenden bezoekers die plezier beleven aan de evenementen en met hun bestedingen een belangrijke bijdrage leveren aan de bloeiende economie van de hoofdstad.

Het zijn juist die commerciële belangen die volgens critici als Els Iping van de VVAB de balans naar de verkeerde kant doen doorslaan. "De financiële belangen van de sector zijn enorm groot. De stadsdelen zijn vooral bezig om evenementen mogelijk te maken."

"Wat kunnen de bewoners daar tegenoverstellen? Wij hebben onze nachtrust en de leefbaarheid van de stad als belang. Het is een il­lusie gebleken dat die verschillende belangen met elkaar in balans kunnen worden gebracht. Het is gewoon een ongelijke strijd."

Lees ook: Nieuw beleid zorgt niet voor minder festivaloverlast

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden