PlusAchtergrond

Russische vrouwen strijden met selfie tegen geweld

Via sociale media voeren Russische vrouwen actie voor meer bescherming tegen huiselijk geweld, iets waar een op de vijf Russinnen mee te maken krijgt.

Met de hashtag ‘ik wilde niet dood’ proberen Russinnen de regering te bewegen een wet aan te nemen die strenger optreedt tegen huiselijk geweld. Beeld instagram screenshot
Met de hashtag ‘ik wilde niet dood’ proberen Russinnen de regering te bewegen een wet aan te nemen die strenger optreedt tegen huiselijk geweld.Beeld instagram screenshot

Blauwe plekken, open wonden en bebloede gezichten. Sinds vorige week staan sociale media vol met Russische vrouwen die selfies posten waarop ze hun gezicht met behulp van make-up besmeuren met nepbloed en andere schijnverwondingen. Met de hashtag ‘ik wilde niet dood’ proberen vrouwen de regering te bewegen om een wet aan te nemen die strenger optreedt tegen huiselijk geweld.

Mensenrechtenactivisten Alena Popova en Alexandra Mitroshina begonnen de actie en vroegen gebruikers van sociale media hun voorbeeld te volgen en een petitie te ondertekenen. Dat bleef niet zonder resultaat, vertelt Popova over de telefoon vanuit Moskou. “Inmiddels hebben al meer dan 10.000 vrouwen hun verhaal via Instagram gedeeld. Allemaal persoonlijke verhalen van slachtoffers van huiselijk geweld.” De foto van Mitroshina werd op Instagram al bijna 450.000 keer geliket. Ook de petitie gaat met meer dan 650.000 handtekeningen als een lopend vuurtje.

Zelfverdediging

Na een aantal recente rechtszaken is de dis­cussie over huiselijk geweld en misbruik van vrouwen de laatste tijd sterk aangewakkerd in Rusland. Zo speelde er de zaak rond de 19-jarige Darya Ageniy. De tiener stak in juni 2018 uit zelfverdediging een man die haar probeerde te ­verkrachten met het mes van een puntenslijper neer. Haar aanvaller liep naar verluidt schade aan zijn maag op, en Ageniy hangt nu een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd vanwege ‘buitensporige zelfverdediging’.

Een andere zaak die veel stof deed opwaaien was de moord op Olga Sadykova. Sadykova werd op 8 juli door haar man vermoord. Volgens haar familie stak de man zijn vrouw voor de ogen van haar 8-jarige zoon neer. Sadykova had ver voor de fatale dag haar echtgenoot al aangegeven bij de politie, die op haar beurt al een onderzoek naar de man was gestart vanwege zware mishandeling en doodsbedreigingen.

 Met de hashtag ‘ik wilde niet dood’ proberen Russinnen de regering te bewegen een wet aan te nemen die strenger optreedt tegen huiselijk geweld. Beeld Alena Popova
Met de hashtag ‘ik wilde niet dood’ proberen Russinnen de regering te bewegen een wet aan te nemen die strenger optreedt tegen huiselijk geweld.Beeld Alena Popova

“We voeren al vijf jaar campagne om dit soort gruwelen te voorkomen,” vertelt Popova. “Momenteel beschermt de wet tegen huiselijk geweld niet het slachtoffer, maar de dader. Dat is te gek voor woorden.” De Russische wet voorziet inderdaad niet in een specifieke definitie van huiselijk geweld. Sterker nog, in december 2017 werden bepaalde vormen van huiselijk geweld gedecriminaliseerd door een wetswijziging. Terwijl volgens officiële cijfers een op de vijf Russische vrouwen te maken heeft met huiselijk geweld.

Voorstanders van de aanpassing menen dat ouders op deze manier het recht behouden om hun kroost een pedagogisch verantwoorde tik uit te delen. Tegenstanders zien het als een vrijbrief voor gewelddadige partners om naar hartenlust om zich heen te meppen.

Boete

De maximale straf voor geweld in Russische woonkamers is sinds de wetswijziging niet meer dan een boete. Mits het niet vaker dan één keer per jaar voorkomt.

Toch is dat binnenkort wellicht verleden tijd. De actie van de activisten lijkt namelijk vruchten af te werpen. In navolging van het online protest verklaarde Valentina Matviyenko, hoofd van het Russisch Hogerhuis, dat er binnenkort wordt gekeken naar manieren om slachtoffers van huiselijk geweld beter te beschermen.

Voor Popova is dit het begin van een over­winning. “Als dit onderwerp eindelijk een keer wordt behandeld in het parlement, krijgen slachtoffers binnenkort wellicht echt bescherming.” Maar beloftes maken nog geen wetten, weet zij. “Ik ga zeker niet te vroeg staan juichen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden