Russische meteorietexplosie had hoogst gemeten infrageluid ooit

De infrasone trillingen die afgelopen vrijdag bij de explosie van de meteoriet boven het Russische Oeralgebergte vrijkwamen, zijn de hoogste ooit gemeten. Dat meldt de CTBTO, de VN-organisatie in Wenen voor het toezicht op kernproeven.

Martine Steenvoort
Een gebouw in Tsjeljabinsk dat afgelopen vrijdag werd beschadigd door de meteoriet die boven het Oeralgebergte ontplofte. Beeld afp
Een gebouw in Tsjeljabinsk dat afgelopen vrijdag werd beschadigd door de meteoriet die boven het Oeralgebergte ontplofte.Beeld afp

De explosie werd door 17 infrageluidstations wereldwijd waargenomen, zelfs door het station in Antarctica, 15.000 kilometer van Tsjeljabinsk.

'We zagen meteen al dat deze gebeurtenis gigantisch was. Het zou vergelijkbaar zijn met de ontploffing boven Sulawesi in 2009', vertelt Pierrick Mialle, wetenschapper bij CBTBO. Tot vorige week had de meteorietexplosie boven Sulawesi in oktober 2009 het hoogst gemeten infrageluid ooit.

Infrageluid zijn geluidsgolven waarvan de frequentie zo laag ligt, dat mensen het niet kunnen horen. De CBTBO meet sinds 2001 infrageluid om atoomexplosies te kunnen waarnemen.

'We wisten dat het niet om een door de mens veroorzaakte explosie ging, omdat we veranderingen in de metingen zagen naarmate de meteoriet dichter bij de aarde kwam. Het ging niet om een enkele explosie, het brandde en bewoog sneller dan de snelheid van het geluid. Daardoor wisten we dat het niet om een vulkaanuitbarsting ging of explosies in de mijnbouw', aldus Mialle.

De 17 stations die het infrageluid van de explosie boven Rusland hebben gemeten. Beeld CBTBO
De 17 stations die het infrageluid van de explosie boven Rusland hebben gemeten.Beeld CBTBO

Voorzorgsmaatregel
Om het land in de toekomst te beschermen tegen dergelijke meteorietexplosies, hebben Russische deskundigen een ontwerp bedacht voor nieuwe krachtige telescopen die in de ruimte en op aarde kunnen worden geplaatst. Deze telescopen moeten waarschuwen tegen potentieel gevaarlijke planetoïden, kometen en andere bedreigingen, vertelt Lidiya Rykhlova van het Instituut voor Ruimteonderzoek in Moskou aan persbureau AP. De ontwikkeling van het systeem duurt tien jaar en zou 58 miljard roebel (ruim 2,5 miljard euro) kosten.

Op het hoge prijskaartje wordt sceptisch gereageerd. 'Ze kunnen beter de wegen in Tsjeljabinsk repareren. De gaten in de wegen kunnen veel meer schade aanrichten dan honderd meteorieten', aldus Alexei Navalny, de Russische oppositieleider en anti-corruptieblogger.

Het gat in de dikke laag ijs op het Tsjerbakoel-meer, waar de fragmenten van de meteoriet zijn teruggevonden. Beeld reuters
Het gat in de dikke laag ijs op het Tsjerbakoel-meer, waar de fragmenten van de meteoriet zijn teruggevonden.Beeld reuters

Onderzoek
Wetenschappers hebben meer dan vijftig kleine fragmenten van de meteoriet in het Oeralgebergte gevonden en hebben inmiddels de eerste onderzoeken uitgevoerd.

De fragmenten zijn minder dan een centimeter groot en allemaal bij het Tsjerbakoel-meer gevonden, vertelde Viktor Grokhovsky, die de zoektocht leidde. Het was een chrondiet, een soort meteoriet die voor 10 procent uit ijzer bestaat. Een chrondiet is de meest voorkomende variant van meteorieten die op aarde worden gevonden.

Een paar stukjes meteoriet die afgelopen weekend werden gevonde. Beeld ap
Een paar stukjes meteoriet die afgelopen weekend werden gevonde.Beeld ap
In deze afbeelding zijn de bronnen te zien waarvan infageluid kan worden gemeten. Beeld CBTBO
In deze afbeelding zijn de bronnen te zien waarvan infageluid kan worden gemeten.Beeld CBTBO
Het rookspoor boven een appartementencomplex in Tsjeljabinsk. Beeld afp
Het rookspoor boven een appartementencomplex in Tsjeljabinsk.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden