'Russische kiezers onder druk gezet voor Verenigd Rusland'

De Russische autoriteiten oefenen druk uit op burgers om meer stemmen te ronselen voor Verenigd Rusland, de partij van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev. Dat heeft Golos, een Russische organisatie van onafhankelijke verkiezingswaarnemers, woensdag gezegd.

AP/Redactie
De Russische premier Vladimir Poetin. Beeld ap
De Russische premier Vladimir Poetin.Beeld ap

Golos heeft een website opgezet waar klachten over schending van de kieswet worden verzameld en getoond. Tot dusver zijn al meer dan vierduizend klachten binnengekomen. Een derde van de klachten komt van mensen die worden aangespoord op Verenigd Rusland te stemmen. De druk komt veelal van bazen op de werkvloer of van docenten op universiteiten. Ook mensen die geen aanhanger zijn van oppositiepartijen zeggen onder druk te worden gezet.

Bij de vorige verkiezingen, vier jaar geleden, behaalde Verenigd Rusland 64 procent van de stemmen. Volgens opiniepeilingen kan de partij momenteel op de steun van zo'n vijftig procent van de kiesgerechtigden rekenen.

Niet alleen Medvedev en Poetin voeren campagne voor hun partij. Ook ministers, burgemeesters en gouverneurs van Verenigd Rusland nemen deel aan campagne-evenementen.

De Russische wet schrijft voor dat volksvertegenwoordigers een vakantie moeten opnemen als ze deel willen nemen aan een verkiezingscampagne. Waarnemers zeggen echter dat politici hun dagelijks werk combineren met het campagne voeren. Volgens Lilija Sjibanova, het hoofd van Golos, 'draagt dit bij aan de ongelijkheid onder deelnemers van de verkiezingen en wordt de uitkomst van de verkiezingen vooraf bepaald'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden