Russische expert: BUK-raket haalde MH17 neer

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines is vorig jaar neergehaald door een BUK-luchtdoelraket. Dit zegt de Russische vliegtuigexpert Vladimir Babak. Volgens Babak, ontwerper van veel Russische gevechtsvliegtuigen, is het uitgesloten dat de Boeing 777 werd neergehaald door een Oekraïens gevechtsvliegtuig. Rusland sluit dit niet uit.

Redactie
Een BUK-luchtdoelsysteem van de Russische landmacht. Beeld AFP
Een BUK-luchtdoelsysteem van de Russische landmacht.Beeld AFP

Babak doet zijn uitspraak in een reportage van de Duitse omroepen WDR en NDR en de Süddeutsche Zeitung. Het verslag is dinsdag gepubliceerd. Rusland zegt dat het Maleisische toestel mogelijk door Oekraïne is neergehaald. Kort voor de ramp zou een Oekraïense Soechoj-25 straaljager vlak bij de Boeing zijn gezien.

Babak, die de Soechoj-25 heeft ontworpen, zegt echter dat dat helemaal niet kan. Het gevechtsvliegtuig is namelijk gemaakt om laag te vliegen, op een paar kilometer hoogte. De straaljager kan slechts korte tijd hoger vliegen. Als het toestel op ruim tien kilometer hoogte een raket had afgevuurd, zou hij bovendien zijn neergestort.

Ook andere straaljagers kunnen MH17 niet hebben neergehaald, zegt Babak. Zogeheten lucht-luchtraketten zouden de Boeing alleen hebben beschadigd. Het toestel is echter al in de lucht volledig uiteengevallen.
Babak laat in het midden of de BUK-raket is afgevuurd door het Oekraïense regeringsleger of pro-Russische rebellen. Beide kampen hadden zulke raketten op de dag van de ramp in hun bezit.

Inwoners van het rampgebied zeggen in de reportage dat ze direct voor de ramp de geluiden van een BUK-lancering hebben gehoord. 'We hoorden een knal, toen een gesis, toen een knal in de lucht en daarna een explosie', zegt een anonieme getuige. Volgens andere ooggetuigen, die eerder werden geinterviewd door het BBC-programma Panorama, bedienden Russische militairen toen een BUK-luchtdoelraket in het rampgebied.

RTL Nieuws had eerder foto's in handen gekregen, waarop te zien zou zien dat de fatale raket wordt afgevuurd. Het zou gaan om twee foto's van de lancering en één foto vermoedelijk van de crash van het toestel. Uit de foto's zou blijken dat de raket is afgeschoten vanuit gebied dat in handen was van pro-Russische rebellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden