Russisch geweld in Georgië duurt voort

TBISLISI/PARIJS - Russische troepen zijn donderdag begonnen met het overdragen van de controle over de omgeving van de Georgische stad Gori aan Georgische veiligheidskrachten. Maar een hoge Russische generaal weigerde te zeggen wanneer de Russen daadwerkelijk vertrekken.

Buitenlandse verslaggevers maakten melding van een reeks explosies rond de stad. Kort ervoor had een Russische militair journalisten opdracht gegeven Gori te verlaten. Hij loste daarbij een schot in de lucht. Volgens de Georgische autoriteiten is de Russische troepenmacht de stad ,,aan het vernietigen''.
Georgië viel een week geleden de pro-Russische en naar onafhankelijkheid strevende regio Zuid-Ossetië aan na maanden van schermutselingen. Het Georgische leger moest al snel wijken voor de overmacht van het Russische leger, dat sindsdien bezig is met een grootschalige vergelding in en rond Gori, 25 kilometer ten zuiden van Zuid-Ossetië.

Volgens de Georgische autoriteiten houden de Russen ook huis in de havenstad Poti aan de Zwarte Zee. De burgemeester van de stad zei donderdag dat de militaire en maritieme infrastructuur wordt vernietigd.

Ook Zoegdidi, een grote stad in het westen van het land, zou door de Russen worden bestookt. Getuigen meldden donderdag dat honderd Russische militaire voertuigen zich net buiten het centrum van de stad hadden verzameld. De Russen zijn vanuit Abchazië, een andere afvallige regio in Georgië, richting Poti en Zoegdidi opgetrokken.

Het Russische optreden wordt internationaal scherp veroordeeld, in het bijzonder door de Verenigde Staten. De VS voerden donderdag de diplomatieke druk op Rusland op. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates zal het Pentagon alle betrekkingen met Moskou tegen het licht houden. De bewindsman stelde dat het optreden van Rusland in het pro-Amerikaanse Georgië diepgaande gevolgen voor de veiligheidsrelaties heeft. Een grote gezamenlijke militaire oefening die stond gepland, is geschrapt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice kwam donderdag in Frankrijk aan voor gesprekken met de Franse president en EU-voorzitter Nicolas Sarkozy. Die wist eerder deze week de strijdende partijen te bewegen tot een bestand, waar de Russen zich vooralsnog niet aan houden ondanks herhaalde toezeggingen dat wel te doen. Naar verwachting reist Rice vrijdag door naar de Georgische hoofdstad Tbilisi.

In Tblisi landde donderdag een Amerikaans transportvliegtuig met hulpgoederen. Woensdagavond was al een eerste militair toestel aangekomen na een toezegging voor humanitaire hulp van president George Bush aan Georgië.
Sinds het conflict in Georgië vorige week vrijdag oplaaide, zijn er volgens de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr ongeveer 100.000 mensen gevlucht, voornamelijk uit Zuid-Ossetië. Ondanks het bestand durven veel vluchtelingen nog niet naar huis. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden