'Russen zijn actief op Oekraïens grondgebied'

Russische troepen zijn niet alleen actief aan de Russische kant van de grens met Oekraïne, maar ook op Oekraïens territorium. In het gebied dat door de Russische separatisten wordt gecontroleerd, om precies te zijn. Russische artillerie is daar ingezet, zei de commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp vandaag in een briefing in de Tweede Kamer.

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp tijdens een toelichting aan de Kamer over de repatrieringsmissie MH17. Beeld anp
Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp tijdens een toelichting aan de Kamer over de repatrieringsmissie MH17.Beeld anp

Hij vergeleek de ontplooiing van Russische eenheden op Russisch grondgebied met de activiteiten voorafgaand aan de Russische annexatie van de Krim. 'Het verschil is dat ze nu echt ontplooid zijn, dus in feite zijn ze al een stap verder gegaan.' Middendorp sprak over een actieve en openlijke ondersteuning van de separatisten door het Russische leger, dat bezig is 'dagelijks de grenzen op te rekken'.

De VS en de EU beschuldigen Rusland al langer van actieve deelname aan het conflict in Oost-Oekraïne. Moskou heeft dit tot nu toe echter altijd ontkend. De separatistische leiders spreken van 'Russische vrijwilligers'.

Rusland heeft 45.000 man samengetrokken bij de grens met Oekraïne, met tanks, raketsystemen, gevechtsvliegtuigen en -helikopters. Dit heeft een woordvoerder van het Oekraïense regeringsleger gezegd.

De NAVO repte vorige week over 20.000 Russen aan de grens. NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen sprak vandaag over een 'hoge waarschijnlijkheid' dat het Kremlin militair ingrijpt in Oost-Oekraïne.

Troepenopbouw reden voor einde repatriëringsmissie
De Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne was voor het kabinet mede reden om de repatriëringsmissie op de rampplek van de MH17 vorige week af te breken. Dat bleek eerder tijdens de briefing in de Tweede Kamer uit de woorden van topdiplomaat Wim Geerts en Middendorp. Het ging niet alleen om de verminderde veiligheid door de gevechten tussen het Oekraïense leger en de Russische separatisten in het oosten van Oekraïne, maar ook om de angst dat het allemaal nog veel erger zou worden.

Geerts, de directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei verder dat ook de OVSE steeds meer aarzelingen over de missie kreeg en de zorg over mogelijke nieuwe gijzelingen toenam. Ook Australië twijfelde over voortzetting van de missie en zonder de Australiërs zou het voor Nederland niet verantwoord zijn geweest door te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden