Update

Russen verstevigen greep op Krim

Ondanks waarschuwingen voor hardere sancties heeft Rusland de afgelopen dagen zijn greep op het Oekraïense schiereiland de Krim verstevigd. Inmiddels zouden de Russen de controle hebben over elf grensposten. Op het schiereiland zijn diverse Oekraïense zenders uit de lucht gehaald en vervangen door Russische.

redactie
Pro-Russische Oekraïeners op de Krim Beeld ap
Pro-Russische Oekraïeners op de KrimBeeld ap

Rusland zet al ruim een week strategische stappen op de Krim, waar inmiddels meer dan 30.000 soldaten gelegerd zouden zijn. De lokale overheid en bevolking, in meerderheid Russisch-gezind, zetten in op een referendum op 16 maart. Daarin zouden burgers moeten stemmen over aansluiting bij Rusland. Vladimir Konstantinov, de voorzitter van het Krimparlement, liet weten dat het aansluitingsproces eind maart al afgerond zou kunnen worden.

Waarschuwingsschoten
Rusland heeft op het schiereiland strategische plekken ingenomen, waaronder de grens. Gisteren werd daar een groep militaire waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa toegang tot de Krim ontzegd. Ze werden onthaald met waarschuwingsschoten.

Op foto's van de Russische activistische krant Novaja Gazeta is te zien dat er een tentenkamp is gebouwd aan de grens. Ook is op foto's een demarcatielijn te zien dat lijkt op een mijnenveld.

Overleg Oekraïne en Rusland in Moskou
De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Grigori Karassin, en de Oekraïense ambassadeur in Rusland, Vladimir Jeltsjenko, hebben gisteren in Moskou met elkaar gesproken. Het was het eerste overleg tussen Moskou en Kiev sinds het uitbreken van de crisis op de Krim.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de ambassadeur en de onderminister een 'eerlijk gesprek' met elkaar hebben gehad. Over de inhoud van het overleg hebben beide partijen geen mededelingen gedaan.

Ruim een week geleden bezetten Russische troepen zonder herkenningstekens strategische plekken in de Krim. Volgens de Russische president Vladimir Poetin gaat het om 'lokale zelfverdedigingstroepen', maar internationaal wordt weinig waarde gehecht aan die lezing. De afgelopen dagen heeft de nieuw ingestelde regering op de Krim stappen genomen om zich aan te sluiten bij Rusland.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden