Update

Russen trekken massaal de straat op uit onvrede met Poetin

Tienduizenden Russen zijn vandaag in het centrum van Moskou bijeengekomen om te protesteren tegen de Russische president Vladimir Poetin. De autoriteiten hebben ondertussen een aantal belangrijke oppositiefiguren opgeroepen voor verhoor, vermoedelijk in een poging de demonstranten te verhinderen deel te nemen aan de protesten. Intussen verzamelden tienduizenden actievoerders zich op het iconische Poesjkin-plein.

Duizenden demonstranten trokken vandaag de straat op in Moskou. Beeld reuters
Duizenden demonstranten trokken vandaag de straat op in Moskou.Beeld reuters

Vandaar vertrokken ze voor een protestmars, die op Twitter de 'Mars der Miljoenen' is gedoopt, naar de locatie waar wordt betoogd. De schattingen over het aantal deelnemers lopen uiteen. Volgens de politie zijn er ongeveer 18.000 mensen op de been, oppositieleider Sergej Oedaltsov rept van 100.000. 'Diegenen die aan de macht zijn moeten de druk voelen. Wij gaan hier voor zorgen, wat de methode ook zal zijn, vreedzaam of niet', aldus een 25-jarige betoger. 'Als ze ons negeren dan betekent dat dat bloedvergieten onvermijdelijk is.'

Verhoren
Blogger Aleksej Navalni, de linkse politicus Oedaltsov, de liberale activist Ilja Jasjin en tv-presentator Ksenia Sobtsjak werden vandaag door de Onderzoekscommissie, het hoogste onderzoeksorgaan van Rusland, ontboden. De verhoren waren er waarschijnlijk voor bedoeld dat ze niet aan de demonstraties konden meedoen. Gisteren werden de huizen van de oppositieleiders al doorzocht.

Onder meer Oedaltsov verscheen vandaag wel. 'We winnen dit jaar, we bevrijden dit land van de dieven en leugenaars', riep de blogger tijdens de mars.

Oedaltsov leverde eerder op Twitter felle kritiek op de verhoren. Hij schreef dat het als organisator zijn taak is om de protesten te leiden. Jasjin zei, voordat hij zich meldde op het hoofdkantoor van de Onderzoekscommissie, niet te weten of hij in vrijheid of geboeid het gebouw weer zou verlaten. 'De regering doet er alles aan om te voorkomen dat ik daar uiteindelijk beland (bij de betoging, red.)', aldus Jasjin.

Oppositieactivist Sergej Oedaltsov (met zonnebril) bij de demonstraties vandaag in Moskou. Beeld EPA
Oppositieactivist Sergej Oedaltsov (met zonnebril) bij de demonstraties vandaag in Moskou.Beeld EPA

Gisteren stond 'Welkom in het jaar '37' in de top van meestgebruikte zinnen op Twitter. Dit is een verwijzing naar de etnische zuiveringen die in 1937 onder leiding van de Russische dictator Josef Stalin plaatshadden.

Nieuwe wet
De acties van de Onderzoekscommissie volgen op de goedkeuring van een nieuwe wet die de boete voor deelname aan een demonstratie waarvoor geen toestemming is verleend enorm verhoogt. De boete is zo'n honderdvijftig keer hoger dan voorheen en ongeveer gelijk aan een gemiddeld jaarsalaris in Rusland.

Een demonstrant houdt een t-shirt omhoog met het cijfer 31, verwijzend naar artikel 31 uit de Russische grondwet. Volgens dit artikel hebben Russen het recht zich te verzamelen. Beeld reuters
Een demonstrant houdt een t-shirt omhoog met het cijfer 31, verwijzend naar artikel 31 uit de Russische grondwet. Volgens dit artikel hebben Russen het recht zich te verzamelen.Beeld reuters

Volgens Poetin is de wet erop gericht de Russen te beschermen tegen 'radicalisme'. 'Om het recht van burgers op vrijheid van meningsuiting te bewaken, ook tijdens betogingen, moet de samenleving andere burgers, het algemene publiek, beschermen tegen radicalisme', zei Poetin eerder.

Voor de betoging van vandaag is weliswaar toestemming verleend, maar als de betogers zich niet houden aan de tijd en locatie die ze hebben opgegeven, kan de politie ingrijpen.

De vorige grote demonstratie, een dag voor Poetins beëdiging als president in mei, liep uit op stevige rellen tussen de politie en de tienduizenden betogers. De demonstranten gooiden met stenen, stukken asfalt en flessen naar de politie, die hard terugsloeg en meer dan vierhonderd betogers oppakte. Sommigen werden aan hun haren meegesleept. In de dagen daarop maakte de politie jacht op activisten en pakte nog eens honderden mensen op.

Reactie Poetin
In een korte reactie vanmiddag zei president Poetin Rusland 'niet te laten verzwakken door sociale onrust'. 'Alles wat het land verzwakt of de maatschappij verdeelt is onaanvaardbaar voor ons. Elke beslissing of betrokkenheid bij sociale of economische onlusten is onacceptabel', aldus de president.

Hieronder een filmpje van de demonstranten in Moskou vandaag.

President Poetin woont intussen een ceremonie bij ter viering van 'Ruslanddag', een feestdag waarmee de onafhankelijkheid van Rusland na de val van de Soviet-Unie in 1990 herdacht wordt. Beeld afp
President Poetin woont intussen een ceremonie bij ter viering van 'Ruslanddag', een feestdag waarmee de onafhankelijkheid van Rusland na de val van de Soviet-Unie in 1990 herdacht wordt.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden