Russen hebben daders in vizier

Een geestelijke van de Russisch-orthodoxe kerk houdt een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de aanslagen in het metrostation Park Koeltoeri. Foto EPA Beeld
Een geestelijke van de Russisch-orthodoxe kerk houdt een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de aanslagen in het metrostation Park Koeltoeri. Foto EPA

MOSKOU - De Russische veiligheidsdiensten zijn op zoek naar drie verdachten die de twee zelfmoordterroristes zouden hebben geholpen bij de aanslagen eergisteren op de Moskouse metro.

Volgens de woordvoerder van de Moskouse politie jagen de veiligheidsdiensten op een dertigjarige man uit de Noordelijke Kaukasus. Op beelden van beveiligingscamera's is de man te zien, gekleed in zwarte kleren en zwarte pet. Twee vrouwen, van 22 en 45 jaar oud en van Slavische afkomst, zouden de man en de twee zelfmoordterroristes hebben bijgestaan.

Persbureau Interfax citeert een anonieme bron die stelt dat de twee daders zijn herkend door een buschauffeur die tussen de Noordelijke Kaukasus en Moskou pendelt. De twee zouden toen in het gezelschap zijn geweest van een forse man.

Premier Vladimir Poetin heeft gisteren nogmaals gezworen dat de verantwoordelijken voor de aanslag zullen worden gepakt. ''We weten dat ze zich schuilhouden, maar het is een erekwestie geworden voor onze veiligheidsdiensten ze uit het riool te trekken, het volle daglicht in.''

Verdelgen
Poetins woordkeuze herinnert aan zijn dreigende belofte in 1999 'de Tsjetsjeense rebellen te verdelgen' na een reeks aanslagen op woningblokken in Moskou. Poetin werd populair om zijn harde aanpak van terroristen.

Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist, maar volgens de Russische media wijst alles op een terreurgroep uit de Noordelijke Kaukasus. De krant Kommersant schrijft dat de terrorist Alexander Tikhomirov, alias Said Boeriatski, een groep van dertig zelfmoordterroristen heeft gerekruteerd uit Tsjetsjenië en het naastgelegen Ingoesjetië. Tikhomirov zou begin deze maand zijn omgebracht door de veiligheidsdiensten. Van de dertig rekruten zouden zeker negen zich al hebben opgeblazen, vooral bij aanslagen, in de Noordelijke Kaukasus.

De Russische tv toonde gisteren foto's van de verminkte gezichten van de twee vermoedelijke daders. Eén van hen ziet er zeer jong uit en was mogelijk nog maar een tiener.

De twee zelfmoordterroristes zouden hun 'terreuropleiding' in Turkije hebben gehad en daarna zijn teruggekeerd naar de Kaukasus voor persoonlijke instructies van Tikhomirov, aldus Kommersant.

'De emir van de Kaukasus'
De grote man achter de Tsjetsjeense terreur zou echter niet Tikhomirov zijn, maar Dokoe Oemarov (45). Eerder dit jaar eiste de leider van de moedjahedien in de Kaukasus in een videoboodschap al de aanslag op de trein van Moskou naar Sint-Petersburg op. Daarbij kwamen in november 26 mensen om.

'De emir van de Kaukasus', zoals Oemarov zichzelf noemt, wordt al jaren gezocht. De islamitische site KavkazCenter plaatste in februari een interview met hem online. In het interview noemt hij de moedjahedien 'de ergste vijand van het Kremlin' en zegt hij dat hun uiteindelijke doel 'de sharia in de Kaukasus' is.

Ook waarschuwt Oemarov dat het strijdperk uitgebreid wordt tot heel Rusland. ''De Russen begrijpen niet dat de oorlog naar hun steden, straten en hun huizen komt. Ze denken dat de oorlog zich alleen op tv afspeelt, ergens ver weg. Maar bloed zal niet langer alleen maar vloeien in Kaukasische steden en dorpen.''

In de Kaukasus houdt het geweld intussen aan. Bij twee bomaanslagen in de plaats Kizljar zijn vandaag negen mensen gedood en zeven gewond geraakt. De politie vermoedt dat zeker één van de aanslagen is gepleegd door een zelfmoordterrorist. Onder de doden zijn twee agenten. Kizljar ligt 1400 kilometer ten zuidoosten van Moskou, in de autonome republiek Dagestan aan de voet van de Kaukasus en de grens met Tsjetsjenië. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden