Russen eisen Rusland zonder Poetin

Tienduizenden Russen zijn vandaag in Moskou de extreme vrieskou in gegaan om te demonstreren voor een Rusland zonder premier Vladimir Poetin. Poetin hoopt in maart de presidentsverkiezingen te winnen.

AP
null Beeld ap
Beeld ap

Demonstranten liepen in de mars mee met witte linten en spandoeken met teksten als 'Rusland zonder Poetin' en 'Voor vrije verkiezingen'. Vandaag leken er meer mensen op de been te zijn dan bij de gelijksoortige marsen in december, ondanks een temperatuur van twintig graden onder nul. De vorige demonstraties waren al de grootste in Rusland van de afgelopen twintig jaar. Een tegendemonstratie van aanhangers van Poetin trok vandaag slechts vijftienduizend mensen.

Verkiezingen
Na de volgens velen frauduleus verlopen parlementsverkiezingen van december gingen tienduizenden mensen de straat op. Poetin heeft de oproepen tot nieuwe verkiezingen genegeerd maar deed wel vage beloften over liberalisering in een poging de woede van de voornamelijk uit de stedelijke middenklasse afkomstige demonstranten wat tot bedaren te brengen.

Poetin neemt het in maart op tegen drie tegenstrevers, van wie niemand vermoedelijk een bedreiging zal vormen voor de premier. Uit peilingen blijkt dat Poetin net onder de vijftig procent zit die hij nodig heeft om de verkiezingen in één ronde te beslissen. Als er een tweede ronde tussen de twee overgebleven kandidaten nodig is, zal Poetin die zonder al te veel problemen winnen.

De aanwezigen bij de demonstratie van zaterdag zijn van mening dat de verkiezingsstrijd oneerlijk is. Ze stellen dat de strikte controlemaatregelen die Poetin de afgelopen twaalf jaar aan de politiek heeft opgelegd een eerlijke strijd onmogelijk maken.

Grigory Javlensky, leider van de oppositiepartij Jabloko, die niet mag meedoen aan de verkiezingen, stelde dat de strijd niet over is na de presidentsverkiezingen. 'We verdedigen de toekomst van ons land', zei hij. 'Onze vijanden zullen snel doorhebben dat dit slechts het begin is.'

null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden