Russen dreigen om raketschild

PRAAG - Rusland dreigt met 'militair-technische' maatregelen tegen Tsjechië in reactie op het akkoord tussen Washington en Praag over de plaatsing van een raketschild op Tsjechisch grondgebied.

Direct nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, en haar Tsjechische collega Karel Schwarzenberg gisteren het akkoord hadden getekend, kwam de Russische regering met een harde waarschuwing.

''Als een Amerikaans raketschild aan onze grenzen wordt opgesteld, worden we gedwongen op niet-diplomatieke wijze te reageren, namelijk met militair-technische middelen,'' aldus de verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Russen zeggen niet wat hun militaire respons zou behelzen, maar eerder dit jaar heeft Vladimir Poetin - toen nog president - gezegd dat Rusland raketten zou richten op de landen waar de Amerikanen hun raketschild willen installeren.
Naast Tsjechië ging het daarbij om Polen, maar de onderhandelingen tussen de VS en Polen zijn vorige week in het ongerede geraakt. Washington heeft laten doorschemeren naar Litouwen uit te kunnen wijken. Dat verontrust Moskou zo mogelijk nog meer, omdat er dan een Amerikaans wapensysteem op voormalig Sovjet-grondgebied zou verschijnen. De Russen beschouwen het raketschild - dat bestaat uit een radar en tien onderscheppingsraketten - als 'een bedreiging van onze nationale veiligheid', zo lieten ze gisteren nog eens weten.

Een gesprek tussen president George Bush en zijn collega Dmitri Medvedev in Japan, waar beiden de G8-top bijwonen, kon de Russische argwaan niet wegnemen. Bush verzekerde Medvedev dat het raketschild bedoeld is ter bescherming tegen aanvallen door 'schurkenstaten', zoals Iran en Noord-Korea.

In Praag wees ook Condoleezza Rice naar de dreiging uit Teheran als reden voor het raketschild. ''Wij en onze bondgenoten worden geconfronteerd met een toenemend Iraans gevaar, ook omdat de Iraanse belangstelling voor nucleaire technologie nog steeds niet beteugeld is,'' aldus Rice.

Het akkoord met de Tsjechische regering, betekent overigens nog niet dat het werk aan de Amerikaanse radarinstallatie in Tsjechië kan beginnen. Het Tsjechische parlement moet de plannen nog goedkeuren en intussen naderen ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen: als Barack Obama wint, kan het raketschild weer op losse schroeven komen te staan.

Onder de Tsjechische bevolking bestaat grote weerstand tegen de komst van het Amerikaanse systeem. Volgens peilingen stemt slechts dertig procent er mee in. Honderden demonstranten verzamelden zich gisteren in Praag om hun onvrede te uiten. ''Het is niet goed voor een democratische samenleving als de regering duidelijk tegen de overtuiging van de meerderheid van de bevolking ingaat,'' aldus organisator Jan Tamas.

Overigens is ook de Tsjechische regering verdeeld over de deal met de Amerikanen: de Groenen, die deel uitmaken van de coalitie van premier Mirek Topolanek, zijn tegen. (HET PAROOL)

Rusland dreigt met 'militair-technische' maatregelen tegen Tsjechië in reactie op het akkoord tussen Washington en Praag over de plaatsing van een raketschild op Tsjechisch grondgebied. ANP/Marcel Antonisse Beeld
Rusland dreigt met 'militair-technische' maatregelen tegen Tsjechië in reactie op het akkoord tussen Washington en Praag over de plaatsing van een raketschild op Tsjechisch grondgebied. ANP/Marcel Antonisse
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden