'Rusland zal niet militair ingrijpen in Syrië'

Rusland levert wapens aan Syrië zodat het land zich kan beschermen tegen buitenlandse bedreigingen, maar Rusland is niet van plan militair geweld te gebruiken om de Syrische president Bashar Assad te beschermen. Dat zei Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, vandaag.

Redactie
President Sarkozy. Beeld ap
President Sarkozy.Beeld ap

Volgens Lavrov worden de wapens die zij leveren niet gebruikt om Syrische demonstranten te doden. 'We verkopen wapens aan Syrië voor de nationale defensie en veiligheid van het land. Rusland komt niet op voor het Syrische regime en we staan niet achter bepaalde personen', aldus Lavrov.

Daarnaast uitte hij matige kritiek op Assad omdat hij vindt dat de president traag is met het uitvoeren van de noodzakelijke hervormingen en niet altijd luistert naar de Russische adviezen. 'Helaas heeft hij ons advies niet altijd gevolgd. Hij heeft ingestemd met nuttige wetten en heeft het systeem meer pluralistisch gemaakt. Maar dat duurde wel erg lang. En het voorstel om een dialoog te starten komt ook maar traag op gang. Ondertussen blijft de opstand zich uitbreiden.'

Sarkozy
De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vandaag in harde bewoordingen het regime van Assad veroordeeld. Sarkozy zei vandaag op radio Europe-1 dat Assad zich 'als een moordenaar gedroeg'. Volgens Sarkozy moet Assad voor het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) gebracht worden voor berechting.

Sarkozy pleitte verder voor het per direct aanleggen van zogenaamde humanitaire corridors, waarvoor het Chinese en Russische veto volgens de Franse politcus moet 'gedeblokkeerd worden' bij de VN Veiligheidsraad. De corridors zouden gebruikt worden om gewonden in veiligheid te brengen en vluchtelingen op te vangen.

Volgens Sarkozy is het voor zijn leger volstrekt onmogelijk op eigen houtje in te grijpen in Syrië. Dat kan alleen mits er steun komt vanuit de VN. Frankrijk, voormalig kolonisator van Syrië, speelde een leidende rol in de NAVO-campagne in Libië. Daarbij werd het regime van kolonel Kaddafi en diens leger verdreven met behulp van luchtaanvallen door de Atlantische Verdragsorganisatie.

Volgens officiële cijfers van de VN zijn sinds het begin van de opstand in Syrië tegen het regime van Assad, al minstens 7500 mensen gedood. De opstand werd geïnspireerd door onlusten in onder meer Tunesië en Egypte, de zogenaamde Arabische Lente, die verschillende machthebbers de kop hebben gekost.

Kofi Annan
VN-gezant Kofi Annan heeft vandaag een reactie van de Syrische president Bashar Assad ontvangen over zijn voorstellen. Het is nog niet bekend wat de reactie is, maar een woordvoerder heeft laten weten dat er nog veel vragen zijn.

Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Beeld afp
Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden