Update

Rusland wil verder praten over resolutie Syrië

Rusland zal geen steun geven aan een VN-resolutie die de weg kan vrijmaken voor een nieuw regime in Syrië, maar is wel bereid verder te praten over alternatieven. Dat heeft de Russische minister Sergej Lavrov vandaag gezegd na een gesprek met minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal.

Reuters/Redactie
Soldaten van het Vrije Syrische Leger. Beeld ap
Soldaten van het Vrije Syrische Leger.Beeld ap

Frankrijk werkt aan een nieuwe resolutie over Syrië die acceptabel is voor Rusland. Lavrov wilde daar geen commentaar op geven, omdat hij de tekst nog niet heeft gezien. Morgen spreekt Lavrov de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé.

Nieuwe Syrische grondwet
Lavrov zei vandaag ook dat Rusland het referendum in Syrië over een nieuwe grondwet verwelkomt. 'Als dit leidt tot een einde van een eenpartijensysteem en tot verkiezingen in mei, is dat een goede ontwikkeling', aldus Lavrov.

De bevolking van Syrië stemt op zondag 26 februari over een nieuwe grondwet.

De familie van president Bashar al-Assad is al decennia aan de macht. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA mag in de nieuwe grondwet de president twee termijnen van 7 jaar aanblijven. Ook zou er een meerpartijenstelsel komen.

Eisen
Sinds maanden is er een opstand gaande tegen het Syrische bewind, die hard wordt onderdrukt. Verandering van de grondwet was een van de eisen van de oppositie aan het begin van de opstand die in maart in begonnen. Assad had al eerder gezegd hier op in te willen gaan, maar voor de oppositie is het zeker niet genoeg. Ze eisen niets minder dan het vertrek van Assad.

Lavrov herhaalde dat wat hem betreft de oplossing voor Syrië ligt in een politieke dialoog. Hij betreurt het dat anderen proberen de Syrische regering te isoleren. 'Wij geloven dat dat een fout is.' Het is aan de Syrische bevolking zelf om tot een oplossing te komen. 'Wij kunnen geen oplossing opleggen', zei Lavrov.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden