Derk Sauer.Beeld Artur Krynicki

Rusland wil snel handelen, maar zet daarmee juist levens op het spel

Derk Sauer

Corona verspreidt zich overal, ook in Rusland. Columnist Derk Sauer praat ons vanuit Moskou dagelijks bij.

De Moscow Times meldde dinsdag dat de eerste arts die coronapatiënten behandelde in Moskou is overleden. Dat is natuurlijk droef nieuws, maar misschien nog droever zijn de omstandigheden.

Maxim Starinski, 56 jaar, werkte als uroloog in Veteranenhospitaal No. 3. Hij behandelde daar hoogbejaarde veteranen uit de oorlog. Een paar weken terug, toen de coronagolf Moskou naderde, besloten de autoriteiten om het ziekenhuis in te richten voor coronapatiënten.

Uit Sint-Petersburg kwamen artsen om een korte training te geven aan het medisch personeel hoe om te gaan met zo’n pandemie. Daarna was het aan Starinski en zijn collega’s – die geen ervaring hadden met infectieziektes – om de nieuwe patiënten te verwelkomen.

“Er werd nog van alles verbouwd en vertimmerd toen burgemeester Sobjanin op bezoek kwam,” vertelde een van de verpleegsters. “Hij liep binnen, keek rond, zei dat alles oké was en reed weg. Daarmee was het ziekenhuis open.”

Volgens het verplegend personeel waren ze nog helemaal niet klaar voor de tsunami van patiënten die volgde. “Wij hadden een rustig baantje, en nu brak de hel los. De artsen hadden geen idee hoe om te gaan met zo’n slagveld.”

Ruim twee weken later hebben 64 artsen en medische werkers in het ziekenhuis het coronavirus opgepikt. En zijn er dertig bedden vrijgemaakt voor de besmette staf. Daarmee is de toch al nijpende personeelssituatie flink verergerd.

Wat in het veteranenziekenhuis gebeurt, laat de spagaat waarin de autoriteiten zitten goed zien. Men wil graag snel handelen en ziet de ernst van de situatie in, maar aan de uitvoering schort het nogal – vooral door het structureel uitkleden van de gezondheidszorg in de afgelopen jaren.

Dat kostte uroloog Starinski zijn leven. En hij zal, vrees ik, niet de laatste zijn.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden