Update

Rusland wil NAVO-missie in Afghanistan steunen

De NAVO is een 'relict uit de Koude Oorlog', maar Rusland moet de missie van het bondgenootschap in Afghanistan desondanks steunen. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin vandaag gezegd.

Redactie
De Russische premier Vladimir Poetin. Beeld afp
De Russische premier Vladimir Poetin.Beeld afp

'Het is in ons nationaal belang een bijdrage te leveren aan de stabiliteit in Afghanistan', zei Poetin in de Doema, waar parlementariërs hun zorg hadden uitgesproken over de bouw van een nieuw logistiek centrum voor de NAVO op Russische bodem.

NAVO-lidstaten maken gebruik van het Russische luchtruim en Russische spoorverbindingen om hun troepen in Afghanistan te bevoorraden. Het Kremlin overweegt nu de NAVO een logistiek centrum te laten bouwen in de stad Oeljanovsk. Het gaat hierbij niet om een legerbasis, beloofde Poetin, maar om een doorvoerhaven voor goederen van de NAVO die met vrachtvliegtuigen naar Afghanistan worden gebracht.

'We willen niet dat onze troepen op de grens van Afghanistan en Tadzjikistan ten strijde moeten trekken', zei Poetin. 'We moeten hen helpen om de situatie in Afghanistan te stabiliseren of we moeten het zelf doen.'

Investeringsklimaat
Daarnaast beloofde Poetin vandaag het slechte investeringsklimaat in Rusland te verbeteren. Hij noemde dit cruciaal voor de ontwikkeling van het land. Poetin verklaarde dat zijn regering wetgeving gaat voorstellen die Rusland aantrekkelijker moet maken voor bedrijven. De wetsvoorstellen moeten voor het einde van het jaar worden ingediend. Een van de maatregelen die Poetin wil treffen is het aanstellen van een ombudsman die zich hard moet maken voor de rechten van investeerders.

'We zijn niet in staat om kwesties in de economische of sociale sfeer op te lossen tenzij we het probleem van het investeringsklimaat aanpakken. , aldus Poetin.

Het Russische bbp is het afgelopen jaar met 4,3 procent gestegen, maar ook was er sprake van een kapitaaluitstroom van 64 miljard euro. Dat wijst op een dalend vertrouwen van binnenlandse en buitenlandse investeerders in de toekomst van de Russische economie. Investeerders klagen al lange tijd over corruptie en de enorme bureaucratie die investeringen in de weg staan. Scheidend president Dmitri Medvedev had het investeringsklimaat een prioriteit van zijn beleid gemaakt, maar wist geen tastbare resultaten te boeken.

Poetin drong in zijn toespraak ook aan op samenwerking tussen politiek partijen. Volgens hem is eenheid noodzakelijk om Rusland tot ontwikkeling te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden