Rusland wil in gesprek over import Nederlandse bloemen

De Russische waakhond Rosselchoznadzor voor 'plantengezondheid' wil het gesprek aangaan met de Europese Unie over de veiligheid van Nederlandse bloemen. De overheidsdienst heeft daartoe formeel een aanvraag ingediend en wacht op antwoord, meldde het Russische persbureau RIA Novosti maandag.

De bollenvelden rond de Keukenhof. Beeld anp
De bollenvelden rond de Keukenhof.Beeld anp

Vorige week kwam naar buiten dat Rusland mogelijk een importstop van alle bloemen uit Nederland wil. Volgens bronnen vanwege de inspanningen die Nederland doet om de waarheid over vlucht MH17 boven tafel te krijgen. Volgens Moskou is het vanwege ongedierte in de bloemen dat een gevaar vormt voor de Russische economie en landbouw, maar bronnen vertelden aan persbureau Bloomberg dat de Nederlandse inspanningen om de waarheid over vlucht MH17 boven water te krijgen wellicht ten grondslag liggen aan het mogelijke importverbod.

Rusland wil nu met de EU om de tafel om het onderwerp aan te snijden. Pas daarna of als de EU niet ingaat op de aanvraag, kan er een importverbod komen, zei Aleksej Aleksejenko van Rosselchoznadzor. Volgens Aleksejenko wil hij praten over de manier van levering van bloemen door Nederland en de doorvoer door andere landen.

Russische media meldden eerder maandag dat er al maatregelen waren genomen om de import aan banden te leggen. Dat bleek niet het geval. 'Er zijn geen restricties doorgevoerd door Rosselchoznadzor, we hebben alleen een gesprek aangevraagd', aldus Aleksejenko.

De Russische overheidsdienst is de zogenoemde veterinaire en fytosanitaire waakhond. Dat wil zeggen dat de dienst toeziet op planten en dieren die Rusland binnenkomen, om te voorkomen dat er schadelijke organismen of ziektes het land binnenkomen.

null Beeld anp
Beeld anp

Nederlandse landbouwexport onder druk

Door de Russische boycot is de landbouwexport van Nederland voor het eerst sinds jaren gedaald en staat onder druk. In de eerste vier maanden van dit jaar lag de waarde 2,7 procent lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend.

De landbouwexport vanuit Nederland naar Rusland daalde met bijna 40 procent. Met name de exportwaarde van zuivel, vee en vlees is gedaald. Bij zuivel is de daling 8,5 procent in vergelijking met de eerste periode in 2014, en bij vee en vlees gaat het om een vermindering van 4,5 procent.

Met de export van bloemen en planten gaat het ook minder goed. De eerste vier maanden van 2015 werd in het buitenland voor 108 miljoen euro minder verkocht. Dat is een daling van 2,8 procent als je het met vorig jaar vergelijkt. De export van groenten en fruit daalde met 2,5 procent.

Naast de Russische boycot speelt ook mee dat de prijzen van verschillende landbouwproducten (zoals melk en kaas) momenteel beduidend lager liggen dan een jaar eerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden